2024. április 24., szerda

Csökkenő munkanélküliség

A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat szervezésében a SPENS épületében tegnap megtartották a sorrendben 23. munkabörzét, illetve karriertervezési kiállítást. Ivan Siler polgármester-helyettes a megnyitón elmondta, hogy az önkormányzat és a munkaközvetítő szolgálat között kiváló az együttműködés, 2012 és 2016 között Újvidék 13,79 százalékkal járult hozzá a szerbiai munkanélküliségi mutatók csökkentéséhez. – E kiváló eredményt nem érhettük volna el a városi kasszából több mint 135 millió dinárt munkakeresési projektumokra előirányozó foglalkoztatási akcióterv kidolgozása nélkül. Önkormányzatunk aktívan dolgozik azon, hogy idecsalogassuk a külföldi beruházókat, és hogy rábírjunk minél több embert arra, hogy az új munkahelyeknek köszönhetően életüket Újvidékhez kössék – mondta a polgármester-helyettes.

A tegnapi munkabörzén 60 munkaadó vett részt, 1860 szabad munkahelyet kínáltak fel egészségügyi, kommerciális, kereskedelmi, villamossági, gépészeti, grafikai, textilipari stb. munkakörökben. Ezen a börzén első ízben voltak jelen az újvidéki középiskolák képviselői, ezek közül az intézmények közül több bemutatta átképzési és továbbképzési tanmodelljét, esti iskoláit.

Az újvidéki munkanélküliek, pontosabban a bejelentett, munkára váró személyek listáján most 19.149 név szerepel, ez 19,6 százalékkal kevesebb, mint tavaly, ugyanebben az időszakban. A munkaadók igénylik a friss munkaerőt, a tavalyihoz képest 26 százalékkal nőtt a munkahelykínálat, az idén áprilishoz képest pedig 49 százalékos a növekedés. Tatjana Vidović, a munkaközvetítő szolgálat újvidéki fiókirodájának igazgatónője szerint a munkanélküliség csökkentésében nagy szerepet játszott az ország ipari fellendülése is, akárcsak a lokális és a tartományi szinteken kidolgozott akciótervek összehangolása. A munkaközvetítő szolgálatból arra ösztönzik a fiatalokat, hogy forduljanak az információs technológiák irányába, ez a gazdasági ág ugyanis a jövőt jelenti, Újvidék pedig az országban vezető szerepet tölt be ebben a szektorban.