2024. április 19., péntek

Küzdelem az idősek bántalmazása ellen

Kishegyes községben önsegítő csoport indul – Kevés idősek ellen irányuló bántalmazásra derül fény
Fontányi Andor tart előadást az idősek bántalmazásáról (Fotó: Lakatos János)

Fontányi Andor tart előadást az idősek bántalmazásáról (Fotó: Lakatos János)

A Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete, valamint Topolya és Kishegyes Község Szociális Központja találkozót szervezett az idősek bántalmazása elleni küzdelem világnapja alkalmából. Az eseményen jelen voltak a Dr. Márton Sándor Egészségház és a falugondnoki szolgálat képviselői is. Fontányi Andor, a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének titkára arról számolt be lapunknak, hogy erről a napról 2007 óta emlékeznek meg Szerbiában.

– Az idén különös figyelmet szentelünk az idősek pénzügyi kihasználásának vagy az anyagi javaikkal való visszaélésnek. Emellett beszámoltunk arról, hogy az idősek körében indítani fogunk egy önsegítő csoportos foglalkozást. Ennek keretében arra ösztönözzük őket, hogy álljanak ki saját érdekeikért – mondta el a titkár.

Nagy Mélykúti Kiskovács Ildikó, Topolya és Kishegyes Község Szociális Központja kishegyesi osztályának vezetője arról számolt be, hogy Kishegyes községben is jelen van az idősek bántalmazása, de a központ csak kevés ilyen esetről értesül.

– Az idősek bántalmazása azért egy különleges kérdés, mert a bántalmazó általában családtag, legtöbbször a gyermeke. Nagyon nehéz az ilyen eseteket felderíteni, legtöbbször más emberek jelzik azt, hogy bántalmazás történt. Nagyon kevés igazi bejelentés érkezik, és még ritkább, amikor ezt az áldozat alá is támasztja. Nagyon sokszor az idős személy azt mondja, hogy nem hajlandó feljelenteni a gyerekét. Gyakran előfordul, hogy a bántalmazó pszichikai beteg, vagy alkoholproblémákkal küzd. Nem a leggyakoribb családon belüli erőszak az idősek bántalmazása, de sokkal több esetről van szó, mint amiről mi tudunk. Viszont igen elhallgatott bűntény ez, a szülő gyermeke iránt érzett szeretete miatt – mondta el az osztályvezető.

Az idősek családon belüli bántalmazása esetében a szociális központ kivizsgálja az ügyet, és jelenti a rendőrségnek. A rendőrség pedig értesít egy olyan szakembert, aki családon belüli erőszak ügyében el tud járni, Kishegyes községben évente mindössze néhány ilyen esetről szereznek tudomást.

– A községben mindössze két-három ilyen eset fordul elő évente, de szinte biztos, hogy ez mindössze töredéke az összesnek. Az ilyen idős személyek legtöbbször izoláltan élnek, nem mozdulnak ki a házból, vagy csak a családtagok segítségével. Nem jut el hozzájuk az információ, és ők sem kérhetnek segítséget. Talán itt az egészségügynek fontosabb lenne a szerepe, mert a bántalmazások potenciális áldozatai valószínűleg orvoshoz járnak – hangsúlyozta Nagy Mélykúti Kiskovács Ildikó.