2024. április 20., szombat

Szerényebb lesz az idei palicsi filmfesztivál

A Lifka Sándor-díjat ezúttal Slavko Štimacnak ítélték oda

Az Európai Filmek Palicsi Fesztiválján, amelyre július 15-e és 21-e között kerül sor, olyan válogatást tekinthet meg a közönség, amelyet többek között már bemutattak és kiemelt értékelést kapott a berlini és a cannes-i filmfesztiválon. Az idei program középpontjában a horvát film áll. Mint Petar Mitrić, a filmfesztivál szelektora rámutatott, Horvátország jó példája annak, hogyan lehet egy ország kinematográfiáját megszervezni, hogy olyan filmek kerüljenek ki, amelyeket Cannes-ban és Berlinben is díjaztak.

Az idei fesztivál Lifka Sándor-díját a hazai művészek közül Slavko Štimacnak ítélik oda, a külföldi díjazott személyét azonban nem kívánták feltárni. Az idei palicsi filmfesztiválra rányomja bélyegét a pénzhiány. Mira Banjac, a fesztivál tanácsának elnöke képletesen kiemelte: a fesztivál már nem háromszobás lakásban foglal helyet, hanem garzonlakásban, és mivel kevés a pénz, a program is szerény, ennek ellenére kiváló filmek kerülnek bemutatásra, sikerült megtartani a színvonalat.

Branislav Lečić, a fesztiváli tanács tagja ugyanakkor kifejtette, hogy a kultúra terén sajnos egyre nehezebb a helyzet. Mint kiemelte, a rendezvények sokaságában egyre inkább szem előtt tartják azt, ami a közjót képviseli. Rámutatott arra, hogy nagyobb figyelmet kellene fordítani egy olyan fesztiválra, amelyen európai filmeket tekinthet meg a közönség, már csak azért is, mert az ország az EU-integráció folyamatában van. Kiemelte, egy majd negyed évszázados múltra visszatekintő fesztivál az ország személyi igazolványává vált, és ha nem becsüli meg, a saját egyéniségét veszíti el. Hozzáfűzte, a kultúra mindennek az alapja, és ha ezt szem elől téveszti az ország, saját demokratizálódásának vet gátat.

Radoslav Zelenović, az Európai Filmek Palicsi Fesztiváljának igazgatója az anyagi nehézségekre mutatott rá, a tartományi költségvetésből ugyanis jelentősen kevesebb pénz érkezett a fesztivál megszervezésére. Az állami költségvetésből is a tavalyihoz képest kevesebb pénzt kaptak, és bár a szabadkai önkormányzat hozzájárulása az idén is az adott szinten maradt, a fesztivál megszervezése jelentősen kevesebb költségvetéssel gazdálkodott. Az idén a rendelkezésükre álló eszközökből csak úgy tudják megszervezni a filmfesztivált, hogy jelentősen kevesebb filmet, mintegy 80-at mutatnak be a közönségnek, mintegy tíz programban és hat helyszínen szervezik meg a vetítést. Sajnos ezúttal elmaradnak a műhelymunkák, illetve ebben az évben a város főterén sem lesz filmvetítés. Ugyanakkor jelentősen kevesebb vendéget láthatnak vendégül, ám a Párhuzamok és Ütközések program nem múlik el vendégművész nélkül, de nem tudnak vendégül látni mindegyik film kapcsán egy-egy vendéget.

Rámutatott, bár létezik egy protokoll, ami meghatározza, hogy a filmfesztivál költségeihez a városnak, a tartománynak és az államnak milyen mértékben kell hozzájárulnia, ezt a protokollt az elmúlt 3-4 évben az illetékes szervek nem tartják tiszteletben.

– Van egy minimum, ami alatt már nem lehet a fesztivált megszervezni, mi most értük el ezt a minimumot – emelte ki Zelenović, aki rámutatott arra is, hogy ezúttal sajnos fesztiválújságra sem számíthatnak a fesztivál látogatói.

Ilija Tatić, a szabadkai Szabadegyetem igazgatója elmondta, 15,3 millió dinár áll a rendelkezésükre, hogy a fesztivált megszervezzék. Nagyon kevés külső támogatást kaptak az idén, emiatt több programot nem sikerül megszervezni, mégis igyekeznek megtartani azokat, amelyek élvezhetővé teszik majd a fesztivált.

Habár kevesebb film kerül bemutatásra, Petar Mitrić szavai szerint jelentős filmeket tekinthet meg a közönség, amelyekben többek között a migránsválságot állítják a középpontba, ugyanakkor az idegen mint fogalom nemcsak a menekültek esetében jelentkezik, hanem az egyénben is, hiszen egyes filmek éppen azt kívánják majd bemutatni, hogyan válik az egyén a saját környezetében idegenné.

A filmfesztivál programja még nem végleges, így a tegnapi sajtótájékoztatón, nem mutatták be, de a szervezők megígérték, hogy a közeljövőben – már a jövő héten – megtekinthetik a filmkedvelők.