2024. március 19., kedd

Előremutató megbeszélést folytattak a V4-ek a francia elnökkel

Új, intenzív párbeszéd kezdetét jelentő, előremutató, barátságos és konstruktív megbeszélést folytattak a visegrádi országok vezetői Emmanuel Macron francia elnökkel - közölte újságírókkal egy neve elhallgatását kérő uniós forrás, az uniós állam- illetve kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának pénteki befejező napján.

A V4 miniszterelnökei és Emmanuel Macron francia elnök (Fotó: Reuters)

A V4 miniszterelnökei és Emmanuel Macron francia elnök (Fotó: Reuters)

A V4-ek vezetői az uniós csúcstalálkozó pénteki ülésnapjának kezdete előtt folytattak megbeszélést a tavasszal elnökké választott Emmanuel Macron francia elnökkel, aki először vesz részt uniós csúcstalálkozón.

A V4-ek és a francia elnök a külföldre delegált munkavállalók jogállásáról, a migrációról, az éghajlatvédelem kérdéseiről és az egységes piacról egyeztettek.

A megbeszélés részleteit ismerő uniós forrás szerint bár az álláspontok a találkozón nem közeledtek, a visegrádi országok vezetői eredményesnek nevezték a megbeszélést, ugyanis elmondhatták álláspontjukat a francia elnöknek.

Információk szerint Macron az európai alapelvek betartására szólította fel a visegrádi országokat. Beata Szydlo lengyel miniszterelnök válaszában hangsúlyozta, a kelet-európai országok is az európai elvek mentén politizálnak, csak más nézőpontból közelítenek hozzá.

Az uniós forrás elmondta, a pénteki megbeszélést összehívó Lengyelország kilátásba helyezte a találkozó elhalasztását, Emmanuel Macron több európai napilapban megjelent, a közép-európai országokat bíráló csütörtöki interjúja miatt. A V4-ek vezetői végül mégis a megbeszélés megtartása mellett döntöttek. Konrad Szymanski lengyel Európa-ügyi miniszter ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy soha nem merült fel a találkozó lemondása.

A találkozót követően egy francia diplomata újságíróknak elmondta, a megbeszélésen Franciaország a szembenállás és az előítéletek megszüntetését tartotta szem előtt. Macron olyan államokkal kíván asztalhoz ülni, amelyekkel bizonyos kérdésekben szembenállás mutatkozik. Franciaország mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerülje Európa megosztottságát - mondta a diplomata.

Emmanuel Macron nyolc európai lapban megjelent csütörtöki  interjúban egyebek között azt mondta: "amikor ma egyes kelet-európai politikusokat hallok, azt látom, hogy elárulják Európát. Úgy döntenek, hogy lemondanak az alapelvekről, és hátat fordítanak Európának. Ez cinikus hozzáállás az EU-hoz, amely szerintük pénzosztásra való, anélkül, hogy tiszteletben kellene tartani az értékeit."

Erre Brüsszelben csütörtökön Orbán Viktor magyar miniszterelnök úgy reagált, hogy Macron "belépője nem túl biztató, mert azt gondolta, hogy a barátság legjobb formája, hogy rögtön belerúg a közép-európai országokba. Ez itt nem szokás, de majd ő is kiismeri magát".