2024. március 19., kedd

A francia kormány nem engedélyezi új befogadó központ felállítását Calais-ban

Nem engedélyezi új befogadóközpont felállítását a francia kormány az észak-franciaországi Calais közelében, ahol nyolc hónappal a dzsungelnek is nevezett migránstábor felszámolását követően ismét megjelentek a Nagy-Britanniába átjutni próbáló illegális bevándorlók.

A "helyzet felmérésére" a helyszínre látogatott pénteken Gérard Colomb belügyminiszter, miután kedden halálos balesetet okozott az egyik útakadály, amelyet a migránsok faágakból építettek az úttestre. Egy lengyel kisteherautó csapódott bele annak a három kamionnak az egyikébe, amelyek az útakadály miatt kénytelenek voltak leállni az úton. A jármű lengyel sofőrje meghalt.

A belügyminiszter Calais-ban egyértelművé tette: nem lesz semmilyen új sürgősségi vagy más befogadóközpont a környéken.

"Nem akarunk központot itt, mert amint központot építünk, az hívó szó" - mondta a miniszter, mielőtt a város vezetőivel, a rendőrség, valamint a helyi gazdasági élet és a migránsokat segítő szervezetek képviselőivel találkozott.

Jacques Toubon francia emberi jogi ombudsman egy héttel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy "kivételesen és példátlanul súlyos jogsértéseket" követnek el a hatóságok Calais-ben a migránsokkal szemben.

Jelenleg mintegy 5-600 migráns tartózkodik a környéken, köztük nők és gyerekek. Mivel a hatóságok nem tűrnek el ideiglenes menedékeket, az emberek kénytelenek a puszta földön aludni. A vízvételező helyeket is felszámolták, ezért a helyszínen nem lehet sem inni, sem mosakodni - tette hozzá az ombudsman.

Toubon azt is kifogásolta, hogy a segélyszervezeteknek csak egy órája van arra, hogy kiosszák a vacsorát. Ez azonban nem elég arra, hogy mindenkit ellássanak.

A hatósági bánásmódot az érintett segélyszervezetek is bírálták.

Emmanuel Macron államfő a bírálatokat követően emberséges bánásmódot kért a hatóságoktól a migránsokkal szemben, és ígértet tett a menekültjog reformjára. Ennek kapcsán a belügyminiszter elmondta, hogy két héten belül elkészül a törvénytervezet, amellyel "drasztikusan csökkeni fog" a menekültkérelmek elbírálásának ideje, az ugyanis jelenleg legalább másfél évig eltarthat. 

"Már tárgyalunk az Európai Unióval és az afrikai országokkal annak érdekében, hogy jobban kezeljük a migrációs hullámot" - fogalmazott Gérard Collomb.

"Amikor arra gondolunk, hogy az év eleje óta 65 ezer ember érkezett Olaszországba, egyértelmű a probléma mértéke" - tette hozzá. 

A belügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a probléma nem Calais-ra korlátozódik.

"Kezelni kell a problémákat, de azokat nem lehet (...)  Calais-ban megoldani" - hívta fel a figyelmet, utalva arra, hogy országszerte nyílnak az új befogadó központok, ahol elhelyezik azokat az embereket, akik beadják a menekültkérelmüket Franciaországban.

Az angol partokkal szemben található észak-franciaországi kikötőváros környéke évek óta a Nagy-Britanniába vágyó migránsok gyűjtőhelye. A francia hatóságok októberben felszámolták a dzsungel néven ismertté vált calais-i migránstábort, ahol akkor 6-8 ezren éltek embertelen körülmények között. Azóta Párizsban megnyílt az első humanitárius központ, ahol néhány napig, az adminisztrációs eljárás elindításig tartózkodhatnak a menedékkérők, utána  vidéki központokba viszik őket.