2024. március 19., kedd

A slavkovi háromszög nem alternatívája a V4-nek

Csehország, Szlovákia és Ausztria szorosabb regionális együttműködése nem a visegrádi csoport alternatívája, hanem újabb lehetőség a szomszédság előnyeinek kihasználására – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtökön a dél-morvaországi Brünnben, a három ország kormányfőjének találkozója utáni sajtótájékoztatón.

„Gyakran felmerül a kérdés, hogy nem keresünk-e alternatívát a már meglévő együttműködési formákhoz, mint amilyen például a V4. Megállapíthatjuk, hogy mi elsősorban azt a lehetőséget keressük, hogyan lehet kihasználni a szomszédság előnyeit országaink számára, és olyan problémákra összpontosítunk, amelyeket jobban meg lehet oldani hármasban, mint a megszokott kétoldalú alapon” – szögezte le Fico. Hozzátette: a szlovák kormány támogatja ezt a háromoldalú együttműködést és annak fejlesztését.

A sajtó által „slavkovi háromszögnek” elnevezett első találkozóra 2015 januárjában a csehországi Slavkovban (egykori Austerlitz) került sor. Akkor a három ország kormányfője megegyezett a szorosabb együttműködésben, regionális gazdasági, elsősorban a közlekedési infrastruktúra területén, valamint európai uniós témákban.

A slavkovi háromszög országainak jelenlegi kormányfői – Bohuslav Sobotka cseh és Robert Fico szlovák kormányfő és Christian Kern osztrák kancellár – mostani brünni találkozójának egyik fő témája a migránsválság volt.

Robert Fico azt javasolja, hogy a témában az EU-tagállamok kisebb csoportjai egyeztessenek, mert a 27 ország platformja nem ad lehetőséget a részletek kifejtésére, megvitatására.

A migránsválság megoldásáról folyó vita „egy helyben topog”, és csak „a kis lépések sikerülnek” – állapította meg Christian Kern osztrák kancellár. Úgy vélte, partnerei a találkozón „készséget mutattak a válság megoldására”.