2024. március 29., péntek

Grandiózus beiktatási ceremónia Belgrádban

Aleksandar Vučić inaugurációja miatt a legmagasabb készültségbe helyezik a biztonsági szolgálatokat – Több mint 5000 meghívottat várnak a Szerbia Palotába

Megváltozik az élet Belgrádban egy napra: ma iktatják be ünnepélyesen Aleksandar Vučić köztársasági elnököt, aki az április 2-ai államfőválasztás első és egyetlen fordulójában a szavazatok 55 százalékának megszerzésével Szerbia ötödik, függetlensége óta számítva pedig harmadik elnökévé vált. A beiktatási ceremóniát az újbelgrádi Szerbia Palotában tartják meg, a rendezvényre mintegy ötezer meghívottat várnak, közöttük külföldi államok legmagasabb rangú politikai tisztségviselőit is. Még mielőtt a 19 órakor kezdődő beiktatás megtörténne, Vučić számos billaterális tárgyalást bonyolít le egyes meghívottakkal a nap folyamán.

Mohammed bin Zajed sejk, az Egyesült Arab Emírségek trónörököse érkezett meg elsőként még szerdán (Fotó: Beta)

Mohammed bin Zajed sejk, az Egyesült Arab Emírségek trónörököse érkezett meg elsőként még szerdán (Fotó: Beta)

Először délelőtt 9 órakor Dmitrij Rogozin orosz államfő-helyettest fogadja, majd a Béke villában tárgyal a Kínai Népi Kongresszus Állandó Értekezletének a képviselőivel is. 10 órakor újabb tárgyalások veszik kezdetüket, előbb Borut Pahor szlovén államfőt, majd Emmanuel Issoze-Ngondet gaboni miniszterelnököt fogadja. Miheil Dzsanelidze grúz külügyi tárcavezetővel és Vlagyimir Kotlovics fehérorosz kereskedelmi miniszterrel is találkozik dél körül.

A találkozók sorát Kanada egyesült államokbeli parlamenti megbízottjának, a palesztin államfő nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó tanácsadójának, a kora délutáni órákban pedig a NATO-főtitkár helyettesének a fogadása folytatja. Vučić 14 órára várja Roberta Pinotti olasz védelmi minisztert, fél órával később pedig már Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfővel folytat eszmecserét. Bosznia-Hercegovina hármas elnökségének tagjaival az új szerb államfő 15 órakor találkozik a program szerint. Johannes Hahn európai uniós bővítési és szomszédságpolitikai biztossal beszélget Vučić 15.30 órakor.

Újbelgrádban a rangos külföldi vendégek érkezése miatt a nap folyamán útzárlatot vezetnek be.

A rendőrség bejelentése szerint délután 4 és este 10 óra között lezárják a Nikola Tesla sugárutat, vagyis a Branko-hídtól a Trešnjin cvet (Cseresznyevirág) utcáig egyik irányban sem lehet majd közlekedni. Leállítják a teljes közlekedést a Mihajlo Pupin sugárúton is az Ušćetől a Trešnjin cvet utcáig, illetve a Branko-hídtól a Nikola Tesla sugárútig. A városi közlekedést is átirányítják, így azok a buszok, amelyek ezen az útvonalon közlekednek, ezen a napon a Branko-hídtól a Mihajlo Pupin sugárúttól a Milentije Popović utcán keresztül a Zoran Đinđić sugárúton haladnak majd a Trešnjin cvet utcáig, ahol a busz visszatér eredeti útvonalára. A Zimonyból a város felé haladó buszok útvonala nem változik – tették közzé az illetékesek. Az útlezárások miatt a Száva Központ parkolóját, valamint a Vladimir Popović utcában található parkolót, illetve az Ušće Áruházban, valamint az az mellett található nyitott parkolót sem lehet majd használni egészen a ceremónia végéig, áll a rendőrség közleményében.

AZ ELLENZÉK NAGY RÉSZE OTTHON MARAD

Egyes ellenzéki politikusok bejelentették, hogy nem vesznek részt az államfő beiktatási ceremóniáján. Sonja Licht, a Politikai Kiválóság Alapítványának elnöke szerint azonban az efféle történéseket a napi politika keretein túlmutató eseményekként kellene mindenkinek kezelnie, maga is bevallotta azonban, hogy egy olyan súlyosan túlpolitizált államban, mint amilyennek a mai Szerbia számít, ez teljesen elképzelhetetlen. Úgy fogalmazott az ellenzék egy részének döntését kommentálva, hogy az államfő beiktatása a megtartott választások következménye, a választási eredmények fényében zajló esemény, s mint olyan, az egész állam számára jelentős történést jelent. A Beta hírügynökségnek nyilatkozva korábban Dragan Šutanovac, a Demokrata Párt elnöke arról számolt be, hogy ennek a pártnak a képviselői úgy döntöttek, távol maradnak az ünnepélyes ceremóniáról. Hasonló véleményt alkottak a Boris Tadić vezette Szociáldemokrata Párt tagjai is. Hivatalosan nem közölt semmit a téma kapcsán Saša Janković ellenzéki választási ellenjelölt, a közben létrejött Szabad Polgárok Mozgalmának elnöke, korábban viszont elutasította azt is, hogy gratuláljon Vučićnak a győzelemhez. A Liberális Demokrata Pártnál nem a bojkott mellett szálltak síkra, s Čedomir Jovanović pártelnök megerősítette, ott lesz a Szerbia Palotában megtartandó ünnepségen. A külföldi magas rangú vendégek közül elsőként Mohammed bin Zajed sejk, az Egyesült Arab Emírségek trónörököse érkezett meg a szerb fővárosba még szerdán.

LEGMAGASABB BIZTONSÁGI KÉSZÜLTSÉG

A hazai és nemzetközi politikai színtérről érkező vendégek biztonságát a Belügyminisztérium legmagasabb rangú egységei szavatolják majd, minden külföldi látogatóról külön csapat visel gondot. Ennek érdekében már több egyeztetést is megtartottak az ország biztonsági szolgálatai. A koordinálást a Belügyminisztérium végzi, de a munkában részt vesznek a Biztonsági-Tájékoztatási Ügynökség (BIA), a Katonai–Biztonsági Ügynökség (VBA) és a Szerbiai Katonaság tagjai is. Mellettük készenlétben állnak még a Kobra elit alakulat, a csendőrség és a rendes katonai és rendőrségi szolgálatok állományai is.

Nyitókép: Mohammed bin Zajed sejk, az Egyesült Arab Emírségek trónörököse érkezett meg elsőként még szerdán (Fotó: Beta)