2024. március 29., péntek

Ma ülésezik az MNT

Ma tartja huszonhatodik rendes ülését a Magyar Nemzeti Tanács, amelynek napirendjén, tekintettel az új tanév kezdetének közeledtére, elsősorban oktatásügyhöz kapcsolódó beterjesztések szerepelnek. Az első napirendi pontok egyike az MNT alapszabályának módosítása lesz, majd ezután tárgyal a Tanács a demonstrátori ösztöndíjprogramról és az újvidéki Európa Kollégiumban való elhelyezésről szóló határozatok módosításáról. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és Topolya Község Múzeumának 2016. évi munkajelentései ugyanúgy napirendre kerülnek, mint a Forum Könyvkiadó Intézet 2018. évi pénzügyi és kiadói tervének véleményezése, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet és a Zombori Városi Múzeum igazgatóinak kinevezési eljárása.

Az MNT tagjai ezután nyilvánítanak véleményt a Vajdaság Autonóm Tartomány területén lévő középiskolák első osztályaiba beiratkozó tanulók létszámáról szóló javaslatról, az Újvidék Város iskoláskor előtti intézményhálózatának tervéről, a topolyai Mezőgazdasági Iskola, a Nagybecskereki Iskoláskor Előtti Intézmény, a kúlai Petőfi-brigád Általános Iskola, a szabadkai Politechnikai Iskola és a szenttamási Öröm Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatóválasztási eljárásairól, valamint a székelykevei Žarko Zrenjanin, a nagykikindai Fejős Klára, a szajáni Móra Károly, a doroszlói Petőfi Sándor, a bezdáni Testvériség-egység, a gombosi József Attila, az újvidéki József Attila, a bácskertesi József Attila, a padéi Szervó Mihály, a törökbecsei Miloje Čiplić, a temerini Kókai Imre és a pancsovai Testvériség-egység általános iskolák 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű tagozatainak megnyitásáról.

Topolya, Bács, Pancsova és Nagybecskerek helyi önkormányzatok nemzetek közötti viszonyügyi tanácsai tagjainak kinevezési javaslatairól szintén szavazni fog az MNT. A vajdasági magyarság kisebbségi önkormányzata mai ülésén 54 beterjesztésről vitázik, illetve szavaz.