2024. április 20., szombat

Óvodafejlesztés Vajdaságban

A magyar kormány 500 millió forinttal támogatja óvodáinkat

A Magyar Kormány Kárpát-medencei szintű óvodafejlesztési programjának részesei leszünk mi, vajdaságiak is. A vajdasági fejlesztések két részből állnak, egyrészt az egyházi részből, a református egyház fogja megszervezni a saját fejlesztési programjait, másrészt az Magyar Nemzeti Tanács a világi óvodákban próbálja létrehozni a magyar gyermekeket célzó lehetőségeket.

A napokban kezdődik a padlócsere a nagykikindai óvodában

A napokban kezdődik a padlócsere a nagykikindai óvodában

– Hat szórvány óvoda létrehozását tervezzük: Nagykikindán, Nagybecskereken, Ürményházán, Székelykevén, és egy óvoda jönne létre Maradékon, valamint Zomborban is. Ezeket az óvodákat – a maradékit kivéve, ahol egy szórványközpont létrejötte is felmerült, és ennek keretében működne az óvoda – az állami óvodák keretében szeretnénk kialakítani olyan felújítások révén, amelyek magát az épületet korszerűsítik ablakcserével, fűtéssel, padlócserével. Egy-egy magyar sarok fog bekerülni ezekbe a termekbe, sok játékszert szeretnénk biztosítani, és ami nagyon fontos, hogy a szórványóvodák mellett egy-egy játszótér kialakítására is sor kerül. A tervek között szerepel, hogy a szórványóvodákhoz legközelebb levő magyar művelődési egyesületek vagy központok egy-egy mikrobuszt is kapnának, hogy a környékről a gyerekeket összegyűjtsék és elszállítsák ezekbe az óvodákba. A szórványóvodák mellett az ún. óvodai szórványok létrehozását is tervezzük, olyan óvodákat, amelyek bizonyos értelemben támogatást érdemelnek vagy felújítás szempontjából vagy óvónő, dajka bruttó bérének előteremtését segítenénk. Versecen, Szenttamáson szeretnénk ilyen tervet megvalósítani, és számos más óvodában is, amely nem a tömbben van és nagy segítségre van szüksége, tehát egyebek mellett Dreán, Szajánban, Törökkanizsán, Oroszlámoson is. A magyar gyermekek beóvodáztatásának feltételein szeretnénk javítani. A terveink szerint minden olyan épületben, ahol magyar nyelven is folyik óvodai nevelés, magyar sarkot szeretnénk berendezni. Ezeknek a sarkoknak a szekrényeiben játékok, társasjátékok, a magyar jelleget kidomborító eszközök lennének. Százhuszonkilenc magyar sarok fog az óvodákba kerülni, és mintegy 50 eurokonform játszóteret is szeretnénk elhelyezni. Még egy fontos fejlesztés lesz: négy helyen, ahol legtöbb magyar óvodás van, tehát Horgoson, Zentán a Kertek helyi közösségben, Csantavéren és Muzslyán ún. sportjátszótereket, sportpályákat szeretnénk kialakítani. Ezeken UV-hálóval befedett, 7-szer 14 méteres, a legkorszerűbb elvárásoknak megfelelő, óvodások részére alkalmas sportjátszótér lenne. Az egyházi kerettel együtt a támogatás 500 millió forint, ebből a mi részünk mintegy 360 millió forint – mondta el Hajnal Jenő, az MNT elnöke.

Halász Béla, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke elmondta, hogy öt településen működik óvodájuk, vagyis inkább úgymond játszóházuk, hivatalosan, államilag elismert iskola-előkészítő intézményük ugyanis csak Bácskossuthfalván van, de a magyar kormány nyújtotta pénzt most a tervek szerint arra is szeretnék felhasználni, hogy a többi településen, azaz a Torontálvásárhelyen (Debelyacsán), Maradékon, Pacséron és a Hertelendyfalván levők is hivatalos intézménnyé válhassanak.

– Mindegyik úgynevezett óvoda az egyház épületeiben működik, de ahhoz, hogy hivatalos óvoda legyen, az épületnek meg kell felelnie bizonyos szabványoknak, tehát szükség van a foglalkozásoknak otthont adó épületeknek az átalakításáraa is – mondta el a püspök.