2024. április 25., csütörtök

Minden készen áll az új államfő beiktatására

Aleksandar Vučić kétoldalú megbeszéléseket folytatott a nap folyamán

Több mint ötezer meghívott, rangos hazai és külföldi állami tisztségviselők érkezését várják az újbelgrádi Szerbia Palotában Aleksandar Vučićnak, Szerbia sorrendben ötödik, a független szerb állam létrejötte óta harmadik köztársasági elnökének az ünnepélyes beiktatására.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A ceremóniát több száz hazai és külföldi újságíró kíséri figyelemmel. A részvevők között lesznek a régió országainak vezetői, többek között Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő, Borut Pahor szlovén államfő és a bosznia-hercegovinai hármas elnökség tagjai is.
A protokoll szerint Vučić 20 órakor tartja meg beiktatási beszédét. Az inaugurálási rendezvény művelődési programja alatt gyermekkórus-előadást, néptáncot is láthatnak a rangos vendégek. A sajtó képviselői az újságíró-teremből kísérhetik a történéseket.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A beiktatási eseményt megelőzően az államfő fontos találkozókon vett részt, Dmitrij Rogozin orosz államfő-helyettest, Borut Pahor szlovén államfőt, Roberta Pinotti olasz védelmi minisztert, Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfőt, Johannes Hahn európai uniós bővítési és szomszédságpolitikai biztost is fogadta.