2024. március 29., péntek

Belgrád derűlátó

Hétfőn kezdődnek a hivatalos tárgyalások a Nemzetközi Valutaalap küldöttségével

Július 4-éig Belgrádban tartózkodik a Nemzetközi Valutaalap James Roaf vezette küldöttsége. Fővárosi sajtóhírek szerint a hivatalos tárgyalások hétfőn kezdődnek.

(Fotó: Beta/AP)

(Fotó: Beta/AP)

A delegáció egyrészt felméri Szerbia pillanatnyi gazdasági helyzetét, másrészt elvégzi a Szerbiával kötött, 1,2 milliárd euró értékű, hároméves elővigyázatossági hitelszerződés hetedik felülvizsgálatát. A hatodik vizsgálat eredményeit az IMF Végrehajtó Bizottsága tavaly decemberben hagyta jóvá, a mostani ellenőrzés megállapításait pedig a tervek szerint augusztus végén tűzi napirendre.

A nemzetközi pénzintézet küldöttsége az IMF Alapokmányának IV-es cikkelye szerinti gazdaságpolitikai felügyelet keretében áttekinti a mostani gazdasági állapotokat. Azokkal az országokkal, melyeknek az IMF által támogatott programjaik vannak, mint amilyen Szerbia is, kétévenként tartanak ilyen konzultációt. A legutóbbit 2015. február 23-án zárták le.

A hároméves hitelszerződés újabb felülvizsgálata keretében – mint Sebastián Sosa, az IMF szerbiai állandó képviselője mondta – az egyik legfontosabb téma most a közvállalatok reformja lesz.

Aleksandar Antić bányászati és energiaügyi miniszter derűlátó. Úgy nyilatkozott, hogy a szakterületeit érintő kérdésekben kedvező elbírálásra számít, mert eredményeik összhangban vannak a pénzügyi konszolidációs tervvel. Az energiaszektorban nagy előny az, hogy a Szerbiai Villanygazdaság, a Srbijagas és most már a Resavica szénbánya átszervezésének folyamatában is a Világbank a partner.

Milojko Arsić, a belgrádi Közgazdaságtudományi Kar tanára a B92 televíziónak úgy nyilatkozott, hogy, bár a közvállalatok átszervezése lassan halad, és ezen a téren csak részeredményeket tud a kormány felmutatni, az IMF általános véleménye kedvező lesz. Szerinte a Villanygazdaság és a Srbijagas megoldatlan ügyei miatt a Valutaalap küldöttsége biztosan külön megjegyzéseket tesz.