2024. április 24., szerda
Nikola Tesla Repülőtér

A lehető legjobb ajánlatokra számítanak

Zorana Mihajlović: A koncessziós ajánlatok értéke elérheti a 350 millió eurót

A belgrádi Nikola Tesla Repülőtér koncessziós irányítására öt, nem kötelező érvényű ajánlat érkezett.

A fővárosi reptér bejárata (Fotó: Beta)

A fővárosi reptér bejárata (Fotó: Beta)

A pályázatra összesen 27-en jelentkeztek, közülük négy konzorcium és egy cég tett eleget a feltételeknek: a svájci–francia Merdiam Eastern Europe investments, a Zürichi Repülőtér és az Efage, az indiai–görög GMR infrastructure limited-Terna, a dél-kóreai–török–ciprusi Inciheon International Airport Corporation-Jitirimlari ve isletme –VTB Capital Infrastructure, továbbá a kínai Hainan Air Travel, HNA és China National Aero Technology konzorciumokról, valamint a francia Vinci Airports társaság, így az eljárás második szakaszában benyújthatják kötelező érvényű ajánlataikat.

Ez az időszak két és fél hónapig, pontosabban 75 napig tart. Ősszel, tehát szeptember elején lehet tudni, hogy az állam kinek adja 25 évre bérbe a repülőteret – erősítette meg Zorana Mihajlović, a köztársasági kormány alelnöke, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter a niši Nagy Konstantin Repülőtéren tett látogatása során.

Azt is hozzátette, hogy a koncessziós irányítás esetében a legjobb ajánlatokra számítanak, hiszen a régió egyik leggyorsabban fejlődő repülőteréről van szó.

A miniszter elmondása szerint a szerbiai kormány, számos tanácsadó és intézmény segítette a repülőtér fejlődési folyamatát, így az illetékesek úgy ítélik meg, hogy az elvárásoknak megfelelően az ajánlatok értéke elérheti a 350 millió eurót is.