2024. március 28., csütörtök

Centralizuju doniranje krvi

Po novom zakonu o transfuziji, transfuziologija u Senti više neće biti u mogućnosti da prima dobrovoljne davaoce krvi.

Pored Novig Sada, na teritoriji države još u tri grada će biti moguće primati davaoce krvi: Beograd, Kragujevac i Niš. U ostalim mestima će se organizovati akcije davanja krvi.

Dr. Tamara Lenđel saradnica transfuziologije u Senti kaže da se bez obzira na donošenje novog zakona i dalje ne znaju detalji, ali je sigurno da će se ubuduće u Novom Sadu baviti sa dobrovoljnim davaocima, proveravati zdravstveno stanje davalaca, kao i ostale pripreme. Od 1. januara 2019. godine, kad novi zakon stupi na snagu u Senti neće više moći primati davaoce krvi, već će dobijati gotove krvne proizvode. Na tom odelenju će u Senti i dalje primati pacijente, određivati krvnu grupu, proveravati trudnice, proveravati vreme koagulacije krvi, kao i analizirati krv pacijenata u bolnici.

Doktorka je dodala da je inače u poslednje vreme bio slab odziv davaoca u Senti, ali su uspevali zadovoljiti potrebe. U retkim slučejevima je bilo potrebno da dostave krv iz bolnice u Subotici ili Kikindi sa kojima imaju odličnu saradnju.

Milan Muškinja, sekretar Crvenog krsta u Senti je primetio da ima još mnogo nejasnih stvari vezano za novi zakon. Smatra da će i dalje, u saradnji sa Novosadskom transfuziologijom, Crveni Krst organizovati akcije davanja krvi. Za takvu akciju će biti potrebno prikupiti najmanje 30 davaoca.

-U manjim mestima međutim, nema toliko dobrovoljaca pa će se morati organizovati prevoz ljudi do Sente, a o takvim troškovima još niko nije razmišljao. Smatra da su ovaj zakon doneli nepromišljeno, jer postoji mogućnost da davaoci odustanu zbog maltretiranja. U opštini se prošle godine javilo 1560 osoba za davanje krvi, od toga 616 sa terena, a u bolnici su prikupili 944 jedinica krvi. Ove godine su organizovali davanje krvi i u srednjim školama gde se odazvao veliki broj učenika. Radnici Senćanske bolnice su zabrinuti, pretpostavljaju da neće imati dovoljno krvi ako će mogućnost davanja biti centralizovana.

U ministarstvu zdravlja kažu da imaju obavezu da ovaj zakon usklade sa zakonima Evropske Unije.U Srbiji godišnje ima potrebe za 250 hiljada jedinica krvi, a do sada za godinu dana su uspevali skupiti 230-240 hiljada jedinica.

U EU je praksa da je u svakoj državi centralizovana akcija skupljanja krvi, ali u Mađarskoj pored centralne banke krvi rade još četiri regionalna centra i 15 terenskih, koji primaju davaoce krvi neprekidno.