2024. március 28., csütörtök

A város takarítja be a termést

A város megkezdte a termés betakarítását a földbitorlók parcelláiról. Eddig két parcelláról aratták le az árpát, egyről Regőcén és egyről Rančevón.

Ezek a parcellák köztulajdonban állnak, vagyis Zombor város birtokát képezik, és magán-, illetve jogi személyek minden jogalap nélkül használják őket. A vonatkozó rendelet értelmében ilyen esetben a termés a szántó tulajdonosát illeti, a földbitorlóra pedig szankciók várnak.
A mezőőri szolgálat összegzése szerint 25 esetben tapasztalták, hogy valakik illetéktelenül gazdálkodnak a város tulajdonát képező termőföldeken. Ezt követően munkacsoportot alakított az önkormányzat, amely fölszólította a bitorlókat: jelentkezzenek, hogy elkerülhessék a büntetőintézkedéseket!
– Június 12-én tettük közzé a fölhívást, és június 21-éig 21 személy tett nyilatkozatot illegális mezőgazdasági tevékenységéről. Közülük tizenketten kifizettek hektáronként 696 eurót az állami szántók jogalap nélküli használatáért, és ezzel megtarthatták a termést – nyilatkozta Darko Radulović, a városi tanács mezőgazdasággal és környezetvédelemmel megbízott tagja.
A hektáronkénti 696 eurót a földtörvény alapján számolták ki, amely előírja, hogy a földbitorlóknak a közigazgatási körzet területén az állami földek licitálása során elért legmagasabb átlagár háromszorosát kell fizetniük.
Azokat, akik nem jelentik be jogalap nélküli mezőgazdasági tevékenységüket, egyéb szankciók is várják. Egyebek közt megvonják tőlük az aktív mezőgazdasági termelő státusát, és bírósági eljárások elé is néznek.