2024. április 25., csütörtök

Nyár a könyvtárban

Új könyvek, táborok és megváltozott nyitvatartási idő
(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

Mozgalmas tavaszon van túl a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár, hisz az elmúlt hónapokban számos rendezvénnyel emlékeztek meg a hetven évvel ezelőtt született névadó író, irodalmár, kritikus munkásságáról. Az intézmény július elsejétől áttér a nyári nyitvatartásra, tehát nem 8-tól 17 óráig, hanem 7-től 15 óráig várják az olvasókat. Ez a korábbi években is így volt, mivel az olvasóközönség egy része még reggel, a hőség előtt el szeretné olvasni a napi sajtót. A nyári munkaidő szeptember elsejéig tart. A nyári időszakban szünetel a több korosztály részére szervezett szerb nyelvi tanfolyam, emellett a felnőttek részére szervezett kézműves-foglalkozás, a Fürge ujjak kuckója és a rendszeres jógaoktatás is csak szeptemberben indul újra. A további részletekről Náray Évát, a könyvtár igazgatóját kérdeztük: 

– A nyár folyamán új könyvekkel várjuk az olvasóinkat. Lassan megérkeznek a minisztériumból a szerb nyelvű könyvek, illetve azok, amelyeket a Magyar Nemzeti Tanácstól kapunk, így aki betér hozzánk, valószínűleg mindig találkozni fog új könyvekkel – fogalmazott Náray, aki az intézmény által szervezett táborokról is szót ejtett:

– Azokról a hagyományos gyerekjátszótáborokról, amelyeket minden évben megszerveztünk, az idén lemondunk, mert most már nagyon sok ilyen tábor van. Amikor elkezdtük tizenvalahány éve, mi voltunk az egyetlenek, akik ilyen játszóházat szerveztek, de mivel már nagyon sokan csinálják, úgy gondoltuk, mi megszüntetjük, és kitalálunk valami mást, valami új tartalmat, amelyet valószínűleg ősszel fogunk elindítani. Így már most a nyáron sem lesz játszótáborunk. Lesz viszont egy angol nyelvi táborunk az alsós diákok részére, olyanoknak, akik tudnak írni-olvasni, július 31-étől augusztus 4-éig, tehát hétfőtől péntekig. Ebben az időszakban kerül sor a Coder Club táborára is, amely kéthetes lesz, de tavaly is úgy terveztük, hogy két hétig fog tartani, utána a nagy érdeklődés miatt a harmadik héten is meg kellett szervezni. Tehát augusztus első két hetében az informatika, a számítógépek és a programozás iránt érdeklődőket várjuk. Az angol nyelvi tábort Gere Zsuzsa vezeti majd, a Coder Clubét pedig Vörös Csaba, aki egész tanévben foglalkozik a diákokkal – hallhattuk az igazgatótól.

A könyvtár legutóbbi programja a Juhász Erzsébet-emlékév kapcsán meghirdetett gyermekrajzpályázat kiállításának megnyitója volt. A képek szeptember elejéig fenn maradnak a falakon a padlásteremben, ahol bárki megtekintheti. Az emlékév rendezvénysorozata szeptemberben folytatódik, Gazsó Hargita muzeológus legújabb, Juhász Erzsébethez köthető kutatási eredményeiről tart beszámolót a Topolyai Napok keretében. A tervek szerint ugyancsak a Topolyai Napok alkalmából mutatják be Terék Anna új kötetét is. 

Természetesen az idén sem marad el a Topolya a részletekben lakozik címet viselő fotópályázat, amelynek felhívása a közeljövőben várható. A beérkező pályaművekből rendezett kiállítás megnyitójára szintén szeptemberben kerül sor a Topolyai Napok idején.