2024. március 29., péntek

Közmunkások és gyakornokok kerestetnek

Munkavállalókat és munkaadókat is érint a Magyarkanizsán megvalósuló program

A Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal nagykikindai kirendeltsége és Magyarkanizsa község közös pályázatot jelentet meg közmunka és gyakornoki program megvalósítására. Olyan munkanélküliek juthatnak így álláshoz, akik szerepelnek a munkaközvetítő nyilvántartásában, továbbá olyanok, akik nehezen kapnak munkát, így a harminc évnél fiatalabbak és ötvennél idősebbek, szakképesítés nélküliek, romák, munkaképes szociális segélyezettek, illetve mozgássérültek. A pályázatokról Huzsvár Ervin, a magyarkanizsai községi tanács gazdasággal és mezőgazdasággal megbízott tagja adott tájékoztatást szerdán délelőtt: 

– A program társfinanszírozásban valósul meg, részben községi eszközökből – mintegy 4,6 millió dináros összegben –, részben pedig a szociális és munkaügyi minisztériumtól nyert 3,6 millió dináros összegből. Községünkben egyébként már volt egy felhívás közmunkaprogramra, amely április elsejétől indult, és akkor 19 munkanélkülinek nyújtott lehetőséget, most a közmunkaprogramban e kiírás alapján 45-46 munkanélküli juthat munkához négy hónapon át 18 ezer dinárért. Őket a munkaközvetítő nyilvántartása alapján keresik fel.

A munkaadók is pályázhatnak közmunkaprogram szervezésére. Számukra feltétel, hogy szociális, illetve humanitárius téren, a közinfrastruktúra karbantartása, a környezetvédelem és a környezetrendezés területén tevékenykedjenek. Pályázhatnak önkormányzati egységek, közvállalatok, gazdasági személyek, illetve vállalkozók, szövetkezetek, de még jogi személyként bejegyezett civil szervezetek is. Akik sikeresen pályáznak, eseti munkavállalási szerződést fognak kötni a leendő munkavállalókkal, tehát munkaviszonyt létesítenek. A jelentkezéseket postán vagy személyesen várják a magyarkanizsai foglalkoztatási hivatal kirendeltségében június 26-áig.

– A másik kiírás a szakmai gyakorlatok megszervezésére irányul. Olyan programot indítunk el közösen a foglalkoztatásügyi hivatallal, amelynek célja a munkanélküli fiatalok munkavégzéséhez szükséges szakmai gyakorlat megszerzése, illetve a szakvizsga megszerzéséhez szükséges szakmai gyakorlat. Ez a program legfeljebb tizenkét hónapig tarthat, de munkaviszony nélkül. A leendő munkavállalók pénzügyi segélyben részesülnek végzettségük függvényében. A középiskolát végzettek 12 ezer, a főiskolát végzettek 14 ezer, míg az egyetemi diplomával rendelkezők 16 ezer dinárt kapnak havonta. A programban részt vehetnek jogi személyek, a közszféra képviselői, illetve a civil szférából azok a civil szervezetek, amelyek jogi személyi státusszal rendelkeznek. Ahol öt munkavállaló van, maximálisan egy gyakornok alkalmazására pályázhatnak, 5–14-ig kettőre, ahol pedig az alkalmazottak száma meghaladja a 15-öt, ott a munkavállalók számának húsz százalékára jogosultak. Ez a program június 30-áig áll nyitva – magyarázta Huzsvár Ervin.