2024. április 25., csütörtök

Kötelező lesz a szemétszállítási díj

Kishegyes községben változik a szemételszállítási rendszer – Gondok a vízhálózattal Bácsfeketehegyen
A jövőben kötelező lesz a szemételszállítási díj (Fotó: Lakatos János)

A jövőben kötelező lesz a szemételszállítási díj (Fotó: Lakatos János)

A kishegyesi községi képviselő-testület a legutóbbi ülésén számos határozatot hozott a Komunal Közvállalat működésére vonatkozóan. Ezek közül több döntés közvetlenül érinteni fogja a polgárok mindennapi életét. Kormányos Levente, a közvállalat megbízott igazgatója ennek kapcsán elmondta lapunknak, hogy a legfontosabb változások a szemétszállítás terén várhatók.

Kormányos Levente (Fotó: Lakatos János)

Kormányos Levente (Fotó: Lakatos János)

– Eddig a szemét elszállítása úgy történt, hogy a felhasználók előre megvásárolták a matricákat, ezt ráragasztották a zsákra, amelyet elszállítottunk. Ez a rendszer teljesen meg fog változni, a jövőben a szemételszállítás kötelező lesz. Egy kötelező díj lett megszabva, amely havonta 363 dinár kétszeri alkalomra, valamint havi 430 dinár négy alkalomra. Augusztus elejéig közel 4000 műanyag, 120 literes szemeteskukát osztunk szét a lakosság körében, természetesen díjmentesen. Reményeink szerint a hónap végéig megérkezik a szemétszállításra alkalmas jármű is. Egyelőre annak a falunak a szeméttelepére fogjuk szállítani a szemetet, ahol összegyűjtjük, de amint Topolyán megteremtődnek a feltételek, az ottani átrakodóudvarra visszük a község szemetét.

Egységes lesz a szemételszállítási díj?

– A 363 dinár szemételszállítási díjat fizetni kell, ha van szemét, ha nincs. Ezt a képviselő-testület megszavazta. Tisztában vagyunk vele, hogy sok az üres háztartás a községben, ezért ők lemondhatják ezt a kötelezettséget. A felmentést valamelyik irodánkban kérvényezhetik. Kidolgozás alatt van egy olyan kategória is, amely figyelembe veszi az egyedül élő, kis jövedelemmel rendelkező lakosságot. Ennek a konkrét árát még nem tudom, de mindenképpen olyan ár lesz, amit a kisnyugdíjasok vagy a szociális segélyben részesülők is ki tudnak fizetni. Minden közintézményt ellátunk különböző méretű konténerekkel, valamint további PET-palack-begyűjtő helyet fogunk kialakítani. Főként Szeghegyen és Bácsfeketehegyen, hogy a lakosságot rávezessük, hogy a hulladék szétválogatását már a háztartásban elvégezzék.

Várható-e más változás is a képviselő-testület határozatai alapján?

– Határozat született a temetkezési szolgáltatások kapcsán is. Ez csak Bácsfeketehegyet és Szeghegyet érinti, mert Kishegyesen a temetkezés az egyház kezében van. Megemlíteném, hogy vállaljuk a sírok karbantartását is, de ez nem kötelező érvényű. Viszont kötelező a sírboltok bérlése, ami egy személy után évi 180 dinár. Ha valaki vásárolni szeretne sírboltot, akkor 3600 dinárt kell fizetnie 20 évre.

Érkezik a nyári időszak, amikor megnövekszik a vízigény. Mi a helyzet a vízszolgáltatás terén a községben?

– A község területén jelenleg Bácsfeketehegyen vannak a legnagyobb gondok a vízszolgáltatással, ugyanis az egyik kút tavaly tönkrement. Emiatt a falu egyharmadának nincs elegendő vize. A lehető legrövidebb időn belül szeretnénk biztosítani a zökkenőmentes vízellátást, ennek érdekében két hét múlva megkezdődnek a hálózatkiépítési munkálatok. Először is ki kell alakítani egy kutat, vagyis felépíteni a pumpaházat és biztosítani hozzá a szükséges elemeket. Emellett ki kell építeni a hálózatot a pumpától a központig. A kút a Szőlősoron fog helyet kapni, ahonnan 800 méter fővezetéket kell kiépítenünk. Kishegyes területén két kutunkon folyik nagyjavítás: a Forrás utcában lévő kút kapacitását igyekszünk megnövelni, valamint a Híd utcai kútra kötünk rá nagyobb területet. Ezt két éve helyeztük üzembe, és most egy fővezetéken keresztül összekapcsoljuk az új faluban lévő kúttal.

Milyen változások vannak a vízdíj kapcsán?

– A legfontosabb változás az volt, hogy a számlákon korábban nem szerepelt a készenléti díj. Ez 88 dinár havonta, és ebből az összegből tervezzük a vízórák karbantartását. Kötelesek vagyunk az órákat 5 évente hitelesíteni, emellett egyéb karbantartási munkálatokat is ebből az összegből végzünk el. A vízdíj nem változott, évek óta a 44 dináros köbméterenkénti ár van érvényben. Fontos megjegyezni, hogy Szeghegyen is bevezettük a vízdíj beszedését, és a vártnál sokkal rövidebb idő alatt sikerült eredményeket elérnünk. A közel ezer háztartásból 180-ban folyamatban van a vízórák cseréje. A rendszeres vízdíjbeszedés is a tervezettnél sokkal hamarabb megkezdődött. Eddig Kishegyes területén volt a legjobb a díjbeszedési arány, amit Bácsfeketehegy követett. Szeghegyen korábban nem volt díjbeszedés, viszont most nagyon szépen zárkóznak fel.