2024. április 23., kedd
KOSÁRLABDA – NŐI EB

Kiesett a címvédő szerb csapat

Egyetlen ponttal kapott ki Magyarország

A nyolcaddöntőben búcsúzott a címvédő szerb női kosárlabda-válogatott a csehországi kosárlabda-Európa-bajnokságon. Stevan Karadžić kiválasztottjai nem tudták megszerezni a csoportelsőséget a C kvartettben, a második helyük Franciaország mögött azt jelentette, hogy meg kell küzdeniük a negyeddöntőért (csak a csoportelsők léptek egyenes ágon a legjobb nyolc közé).

A szerb lányok Lettországtól szenvedtek 75:70-es vereséget olyan mérkőzésen, amelyen szinte végig üldözői szerepben voltak. A 2015-ös kontinensbajnok csapat az első negyedben került nagy hátrányba, amely a második negyed elejére 15 pontos lett vezetésre nőtt. Ezután Karadžić tanítványai visszaküzdötték magukat döntetlenközeli eredményre, de a lettek végül meg tudták tartani előnyüket.

Karadžić mester kijelentette, vállalja a felelősséget a szokatlanul gyenge eredményért: „Én állítottam össze és készítettem fel ezt az Eb-keretet. A lett csapat jobb és erősebb volt, nekünk pedig hiányzott az az energia és érzelmi többlet, amelyet Szlovénia ellen használtunk fel. Nem mondom, hogy a lányok nem adtak mindent bele, a lehető legtöbbet hozták ki magukból. Most egy felmérést kell készítenünk, majd egy tervet készítünk arról, hogyan tovább. Meg kell tartanunk a folytonosságunkat, ugyanakkor friss vért is hoznunk kell majd a csapatba” – nyilatkozta a szakvezető.

A magyar válogatott is búcsúzott a csehországi Eb nyolcaddöntőjében, Štefan Svitek lányai végletekig kiélezett csata után egy ponttal, 49:48-ra kaptak ki Olaszországtól. A magyarok különösen sajnálhatják vereségüket, hiszen a kevés pontot hozó találkozó utolsó negyedében 8 pontos előnyben is voltak (44:36), innen azonban az olaszok, elsősorban egy 13:2-es szériának köszönhetően, megfordították az állást.

Sok szerencsét kívánok az olaszoknak. Nagyon keményen harcolt mindkét csapat, a felek mindent beleadtak. Csalódottak vagyunk, ugyanakkor büszkék lehetünk arra, hogy a legjobb tizenkettőbe jutottunk, és előreléptünk az elmúlt két évben” – nyilatkozta Svitek a mérkőzés után.

Női Európa-bajnokság, nyolcaddöntő: Szerbia–Lettország 70:75, Ukrajna–Szlovákia 68:82, Olaszország–Magyarország 49:48, Oroszország–Görögország 58:62.