2024. április 25., csütörtök
ÚSZÁS

Hosszú a káosz elleni fellépésre buzdít

Hosszú Katinka ismét felkavarta az állóvizet, a korábban Gyárfás Tamással és a Magyar Úszószövetséggel elégedetlen háromszoros olimpiai bajnok ezúttal arra buzdítja úszótársait, hogy a Nemzetközi Úszószövetségben (FINA) uralkodó káosz ellen lépjenek fel közös erővel. A sportoló a közösségi oldalán tette közzé levelét, amelyben elsősorban azt nehezményezi, hogy a FINA úgy dönt szabályváltozásokról, hogy nem kérdezi meg előtte a versenyzőket, sőt olyan újításokat vezet be, amelyekkel korlátozza legjobbjait. Hosszú leginkább a világkupát érintő módosításokkal elégedetlen, amelyeknek egyik legfontosabb eleme, hogy egy versenyző egy viadalon legfeljebb négy egyéni számban indulhat. Korábban előfordult, hogy Hosszú – az elmúlt öt év összetett győztese – egy állomáson tíz vagy még több számban is résztvevő volt. Személyes támadásnak veszi a FINA döntését: „Mindenki azt gondolja, hogy az új szabályok Hosszú Katinka ellen születtek. Ez részben igaz, hiszen becsaptak.” Ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a szövetség olyan előnyöket is ad neki, amelyekből ő nem kér. Mert nem akar például selejtező nélkül döntőzni a világkupa-állomásokon, kifejezetten károsnak tartja, hogy az előző világversenyek érmesei automatikusan szerepelhetnek majd a finálékban, mert így a fiataloknak esélyük sincs bizonyítani a nagyok ellen.

Szintén hibának véli, hogy az új tervezet szerint a jövőben nem rendeznének meg minden számot minden helyszínen, aminek az lehet a következménye, hogy például egy német sztárúszó nem indulhat Berlinben, mert az ő száma ott nem lesz a programban.

Véleménye szerint ezekkel mind ártanak a versenyzőknek, a viadalok szervezőinek és a sportágnak, ő ezeket nem hajlandó támogatni.

Melyik az a sportág, amelynek a vezetősége ráragasztja az innovatív jelzőt egy szabályrendszerre, amellyel legismertebb arcainak szereplését korlátozza?” – tette fel a kérdést Hosszú, aki szerint mindez olyan, mintha az NBA-ben hoznának egy szabályt, hogy LeBron James jövőre semmiképpen ne szerepelhessen sorozatban nyolcadszor a nagydöntőben, vagy a teniszezőknél Rafael Nadalt és Roger Federert arra figyelmeztetnék, hogy az ő idejük már lejárt.

Levelében kifejtette, a szabályváltozásokkal a FINA-nak az a célja, hogy a világkupával szemben megőrizzék a világ- és az Európa-bajnokság státuszát, egyúttal értetlenségét fejezi ki: „Miért nem részesülnek a versenyzők a sportág legjövedelmezőbb eseményeiből?” A szövetség lerombolja az úszók fő pénzkereseti és kitörési lehetőségének számító világkupát, hiszen az elöljárók tudják, hogy elveszíthetik hatalmukat, ha „néhány versenyzőjük túlnő rajtuk” – fogalmazott.

Hiszem, hogy az úszósport igenis profi szintre emelhető, de ehhez a »mindenki legyen egyenlő, de az egyenlők között legyenek egyenlőbbek« múlt századi gondolkodásmódjával szakítanunk kell! A FINA vezetői már döntöttek: nem hajlandóak egyenrangú tárgyalópartnerként kezelni minket, a versenyzőket, sőt olyan szabályokat hoznak, amelyekkel szándékosan korlátozzák a lehetőségeinket” – írta Hosszú, azt hangsúlyozva, hogy a FINA vezetői a sportág és a versenyzők érdekei helyett kizárólag saját üzleti érdekeiket tartják szem előtt. Kiemelte, 28 évesen már inkább pályafutása vége felé közelít, így „homokba dughatná a fejét”, de ő nem saját maga miatt írta ezeket a sorokat, hanem a mostani fiatal úszókért.

Nem túlzás kijelenteni, hogy a FINA-ban káosz uralkodik. Átláthatatlan pénzügyek, ötletszerűen módosított szabályok, jövőkép nélküli vezetők. Elsőre talán ijesztőnek tűnik, de eljött az idő, hogy mi, versenyzők tegyünk az úszás jövőjéért!” – jelentette ki az Iron Ladynek becézett sportoló, aki emlékeztet rá, hogy az NBA bevételeinek 51 százalékát fordítják a kosarasok fizetéseire, valamint például a teniszezőknél működő profi és jövedelmező modell annak köszönhető, hogy az adott sportágak játékosai, versenyzői összefogtak, és közösen léptek fel a saját érdekükben.

A lehetőség adott. Hogy elszánjuk-e magunkat, csak rajtunk múlik. Szerencsére a feladatunk ugyanaz, mint bármelyik úszódöntőn, amikor meghalljuk a rajtjelet: egyszerre elindulni. Csak most nem egymás ellen, hanem egymásért” – zárta nyílt levelét.

Érdekes, az úszónő épp az emlegetetthez leghasonlatosabb, az atlétikában évek óta jól működő modellről, a Gyémánt Ligáról feledkezett meg…