2024. április 23., kedd

Papucsszépségverseny, palotaséták, füvészkerti kalandtúra

Több mint tíz helyszínen várják változatos programokkal a látogatókat szombaton a Múzeumok Éjszakáján Szegeden.

A Móra Ferenc Múzeumban az idén a szegedi papuccsal kapcsolatos érdekességekre „fűzték fel” a Szent Iván-éji kínálatot. Este 7 óra után a Móra-múzeum előtt kiderül, melyik lábbeli nyerte meg a papucsszépségversenyt, röviddel később pedig papucsos felvonulás indul a Dugonics térről. A Kultúrpalota előtt A győzedelmes szegedi papucs címmel este 9 órától zenés történelmi játék szórakoztatja majd a nagyérdeműt, az épületben pedig Így néztek ki ők címmel szegedi képzőművészportrékból nyílik tárlat. Egy régészeti szenzációt is bemutatnak: amint arról az országos sajtó is beszámolt, bronzkori arany lábvértet talált gombázás közben Szeged közelében egy férfi. A régészeti és muzeológiai szempontból is egyedülálló műkincset néhány órára a nagyközönség is láthatja a múzeumok éjszakáján szombaton, a Móra-múzeum dísztermében.

A Somogyi-könyvtár Szegedikumok – Életre kelt értékek című éjszakai kiállítása a szegedi papucs, fűszerpaprika, napsugaras házak, halászlé, valamint a hajdan igen népszerű Suhajda-féle édesség világába hívogatja az érdeklődőket. KincsTÁRogató címmel ezen a múzeumi éjszakán is megnyitja kapuját a bibliotéka legértékesebb kincseit őrző Emlékkönyvtár.
Hajdú Balázs este 6 órától stand-up comedyvel fogadja a látogatókat. A műfaj történetét népszerű komikusok portréiból rendezett kiállítás tükrében ismerheti meg a közönség. Ugyancsak a mosoly jegyében tárja az érdeklődők elé a művészettörténet groteszk vagy éppen szatirikus alkotásait a Humor a művészetben című kiállítás, valamint a „Nevess, magyar!” – Borsszem Jankó, Hüvelyk Matyi és társaik című sajtótörténeti bemutató.

Kinyitja éjszakára kapuit a Reök-palota, éjfélig fogadja vendégeit. A 18 órakor kezdődő családi palotasétán a legkisebbek is megismerhetik az épület mesés titkait Csikós Ildikó vezetésével, majd 19-től a Nyári Tárlat művei közt várja családi múzeumpedagógia programra a résztvevőket Ale Ildikó festőművész, múzeumpedagógus. 19 órakor felnőtt palotaséta veszi kezdetét, melyen izgalmas részleteket tudhatnak meg a résztvevők az építtetőről, Magyar Edéről és a Reök-palota történetéről. Este 9 órától a Notre Dame-ba kalauzolják a látogatókat, és ezért még párizsi repjegyet sem kell váltani. Virtuális idegenvezetésükön gyönyörű fényfestéssel az emblematikus, gótikus katedrális elevenedik meg a szecessziós palota falain, mely a Szegedi Szabadtéri Játékok idei musicalbemutatójának, A Notre Dame-i toronyőrnek is fő helyszíne.

A rendezvénysorozatba bekapcsolódik az Interaktív Természetismereti Tudástár, amelyen látványos kísérletekkel, előadásokkal mutatják be a mikro- és makrovilág csodáit, valamint látogatható lesz a Belvárosi mozi és a dóm is.

Különlegesnek ígérkezik még a Szegedi Tudományegyetem újszegedi füvészkertjében szervezett éjszakai kalandtúra. A vállalkozó szelleműeknek térkép és zseblámpa segítségével a sötétben tájékozódva kell megtalálniuk a kert különböző pontján elrejtett állomáshelyeket, ahol a növény- és állatvilággal kapcsolatos feladatokat oldhatnak meg.

Ezen a napon éjfélig tartják nyitva a kapukat, és a programokon, kiállításon való részvétel egész este ingyenes.