2024. március 28., csütörtök

Erőteljes művészi koncepció

Sikeres évadot zárt a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház

A 2016/2017-es színházi évadot a Magyar című előadás játszásával kezdte a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a három bemutató mellett új előadásként szerepelt ez is a repertoáron, hiszen ennek a produkciónak előtte évadzáróként volt a bemutatója. Urbán András, a színház igazgatója elmondta, erőteljes művészi koncepció mentén épület fel a színházi évaduk.

– Mind a három bemutatott előadásra, a Szeretők, a Kapitalizmus és a Hajnali 4 című előadásra is jellemző, hogy nem a kommerciális színházi keretekbe tartozik, bár szórakoztatóak a maguk módján. Egyfajta magas művészeti koncepciót képviselnek. A Kapitalizmus olyan témakörrel foglalkozik, ami nagyon fontos gazdasági és politikai fogalom, és azért is tűztük műsorra ezt az előadást, hogy letisztázzuk ezt a fogalmat: mi is az, amiről beszélünk kapitalizmus címen, és mi is az a társadalom, amiben élünk. A Szeretők egy kis közösség emberi viszonyairól szól, emberi sorsokról, kapcsolatkeresésről. Hogyan találhatjuk meg egymást, hogyan nem találhatjuk meg egymást, hogyan lehet megvalósulni, hogyan nem lehet megvalósulni. A Hajnali 4 pedig egy kimondottan költői színház. Színpadi költemény. Ez a műfaji elnevezése, és ezeket a műfaji elnevezéseket mindig játékként kell megélni, nem szigorú doktrínaként. A Hajnali 4 azért is fontos előadás, mert egy teljesen új színpadi formanyelvként jelenik meg a mi térségünkben. Nagyabonyi Emesét ebben a produkcióban nyújtott alakításáért jelölték Pataki-gyűrű díjra. Büszkék vagyunk erre a jelölésre, nagy örömünkre szolgál, hogy ő a társulatunk tagja, egyértelműen megtalálta a helyét a Kosztolányi színházban.

A bemutatók mellett az egész évadban folyamatosan zajlottak a Desiré villamosa programsorozat eseményei is, ennek keretében havonta 2-3 vendégjátékra, színházi eseményre került sor. Ez a programsorozat immár csaknem tíz éve zajlik. Ahogyan lassan évfordulójához közelít a Desiré Central Station színházi fesztivál is, hiszen immár 8. alkalommal rendezték meg ezt a fesztivált.

– Nagyon sikeres volt a fesztivál. Még sosem adtuk el ilyen gyorsan a jegyeket. Ez a fesztivál a színházunk egyik kulcsfontosságú eseménye. A Desiré fesztivál egyre nagyobb presztízsnek örvend, de már az első alkalommal is egyértelműen pozitív fogadtatása volt. Természetesen a következő évadban is meg szeretnénk szervezni.

A Kosztolányi színház soron következő évadának első felében Kokan Mladenović fogja rendezni a Felhő a nadrágban című előadást, Urbán András rendezésében láthatjuk majd az Ördög és Európa című produkciót, Mészáros Gábor pedig Tolnai Ottó Karton & karfiol című versciklusa alapján készít egy monodrámát.

A Kosztolányi színház támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az NKA, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a tartományi titkárság és a szerbiai kulturális minisztérium volt.