2024. április 26., péntek

Romlik a biztonsági helyzet Afganisztánban

Továbbra is rendkívül ingatag a biztonsági helyzet Afganisztánban, ahol az országszerte elkövetett közelmúltbeli erőszakcselekmények és véres támadások sorozata azt vetítheti előre, hogy a jelenleginél sokkal borúsabb és törékenyebb jövő előtt áll az ország - közölte az ENSZ Biztonsági Tanácsa számára szerdán felvázolt helyzetértékelésében Jamamoto Tadamicsi, az ENSZ-főtitkár Afganisztánért felelős különmegbízottja.

Tadamicsi ismertette a BT-ben az ENSZ Afganisztáni Segítségnyújtó Missziójának (UNAMA) második negyedéves jelentését.

A dokumentum szerint ebben az időszakban, március elejétől május végéig az ENSZ 6252 incidenst rögzített, ami közel kétszázalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. A legingatagabb Afganisztán keleti és déli része, ott 22 százalékkal nőtt az incidensek száma a tavalyi évhez képest ebben az időszakban.

Közben az amerikai védelmi minisztérium szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében is az erőszakcselekményekkel kísért lázadás fokozódásáról ír.

"Az afgán kormány ellenőrzése alatt tartja Kabult és a népesebb központokat, a kulcsfontosságú tranzitútvonalak zömét, a tartományi székvárosokat és a körzeti központokat" - áll a jelentésben. A Pentagon azonban azt is megállapítja, hogy a tálib lázadók továbbra is próbálkoznak a körzeti központok elfoglalásával, fenik a fogukat a tartományi székhelyekre is, és egy időre a kezükre kerültek a legfontosabb távközlési vonalak szerte az országban, kiváltképpen az olyan kulcsfontosságú tartományokban, mint Kunduz és Hilmend.