2024. április 25., csütörtök

Szijjártó: Szerbiát integrálni kell

Ha az EU-nak nem kell, más biztosan érdekelt lesz

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) országainak minszki külügyminiszteri találkozóján a magyarországi állami hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette: „Az EU számára biztonsági és gazdasági érdek a bővítés folyamata.

Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

A Nyugat-Balkánon nagyon komoly feszültségek kezdenek kialakulni, és ahhoz, hogy ezen úrrá legyünk, az integráció a legjobb megoldást. Ezért Szerbia és Montenegró integrációs folyamatát erőteljesen fel kell gyorsítani, ugyanis ha a nyugat-balkáni térséget az EU nem integrálja, akkor integrálni fogja más, ami biztosan nem az érdekünk.”
A tárcavezető szerint Európa rendkívül súlyos helyzetben van, a migrációs kihívás, a terrorfenyegetettség és a versenyképességi problémák nagyon komoly kihívások elé állítják. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy minden európai vita azonnal emocionálissá válik, ami pedig a józan észre alapuló megoldás érvényesülését gyakorlatilag lehetetlenné teszi, nyilatkozta az MTI-nek. Szijjártó Péter szerint Magyarország az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió együttműködését szorgalmazza, ugyanis Európa nyugati felében vannak a fejlett technológiák, keleti felében pedig az ásványi kincsek és a nyersanyagok.