2024. április 25., csütörtök

Megbuktatta saját kormányát a román balliberális koalíció

Megszavazta a bukaresti parlament a szociálliberális koalíció bizalmatlansági indítványát szerdán, így Sorin Grindeanu miniszterelnöknek megszűnt a megbízatása, és Romániában új kormány alakul.

Sorin Grindeanu (Fotó: MTI)

Sorin Grindeanu (Fotó: MTI)

A kabinet leváltásához 233 szavazatra volt szükség. A bizalmatlansági indítványt 241 törvényhozó támogatta. Tíz honatya ellene szavazott.

A szociálliberális PSD–ALDE kormánykoalíció pártjai azt a kormányt váltották le, amelyet az idén januárban maguk választottak meg. A koalíció a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva a múlt héten megvonta a bizalmat Grindeanutól, ő pártérdekekre hivatkozva azonban nem volt hajlandó önként lemondani.

A szerdai, elvileg titkos szavazáson a szociálliberális koalíció kormánybuktatást támogató tagjai voksukat nyilvánosan felmutatták, rajtuk kívül a 17 tagú, nem magyar kisebbségi frakció tagjai szavaztak titkosan anélkül, hogy egymással egyeztetett, közös álláspontra helyezkedtek volna.

A jobbközép ellenzéki pártok részt vettek a vitán, de nem szavaztak. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciója el sem foglalta a helyet az ülésteremben, Cseke Attila szenátusi frakcióvezető bejelentette, hogy nem vesznek részt az indítvány vitáján és szavazásán.

Az ülésen az ellenzék „szégyen” feliratú táblákkal tiltakozott az ellen, hogy a PSD a parlamentbe hozta belviszályát.