2024. március 29., péntek

Megkezdődött a „halálkamion” vádlottjainak pere

A vád ismertetésével megkezdődött a parndorfi ügyként ismertté vált, 71 migráns halála miatt indított per a Kecskeméti Törvényszéken szerdán.

Több vádlott mosolyogva érkezett a tárgyalóterembe (Fotó: MTI)

Több vádlott mosolyogva érkezett a tárgyalóterembe (Fotó: MTI)

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség embercsempészés és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy afgán, kilenc bolgár, illetve egy bolgár és libanoni kettős állampolgárságú férfi ellen május elején. A vádlottak közül tíz előzetes letartóztatásban, egy szökésben van. A 71 ember halálát okozó „parndorfi ügy” a 26 vádpont egyike.

A bűnszervezet 2015 februárja és augusztusa között 31 alkalommal összesen 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába személyszállításra alkalmatlan, zárt, levegőtlen furgonokba zsúfolva. 2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba. A Kecskemétről a határra tartó hűtőkocsiban 59 férfi, 8 nő és 4 gyerek az indulástól számított három órán belül, még magyar területen, gyötrelmes körülmények között megfulladt. A bűnszervezet tagjai már másnap hajnalban ismét 67 migránst zsúfoltak be egy szintén zárt hűtőkocsiba Mórahalom közelében, őket az ausztriai Gálosig (Gols) vitték. A bezárt emberek ebben az esetben azonban ki tudták rúgni a kamion rakterének ajtaját, így senki nem halt meg.

Az ügyész több órán át ismertette a 88 oldalas vádiratot.