2024. március 29., péntek

Sikerült biztosítani a többséget

A köztársasági parlament szombaton kezdheti meg a vitát a kormány új összetételéről

Sajtóértesülések szerint hamarosan pont kerül a kormányalakításról folytatott tárgyalások végére. A belgrádi sajtó azt is tudni véli, hogy Ana Brnabić kormányfővé való megválasztására, a kormány új összetételére és programjára 156 képviselő fog szavazni a Szerbiai Képviselőházban.

Ana Brnabić (Beta)

Ana Brnabić (Beta)

Dragan Marković Palma Egységes Szerbiája és Muamer Zukorlić pártjának két képviselője nem támogatja a szóban forgó beterjesztéseket, amelyek javaslatai állítólag legkésőbb ma, vagy holnap érkeznek meg a képviselőházba.

Maja Gojković házelnök szombatra hívhatja össze a parlament rendkívüli ülését. A kormány új összetételét június 30-ig kell megválasztani, ellenkező esetben a szerb államfő kénytelen feloszlatni a köztársasági parlamentet és kiírni a rendkívüli választásokat.

Zorana Mihajlović, kormányalelnök és közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter az ügyvezető kormányban bízik benne, hogy a kormányalakítás jövő héten befejeződik.

Azt is elmondta, hogy sem Ana Brnabić kormányalakító, sem Aleksandar Vučić államfő nem beszélgettek vele arról, hogy milyen tisztséget tölt majd be a kormány új összetételében, ezért reméli, hogy a jövőben is a közlekedési, építésügyi és infrastrukturális minisztérium élén maradhat.

Mihajlović abban sem kételkedik, hogy a kormány összetételére nem csak 126, hanem ennél jóval több képviselő szavaz majd, valamint abban is bízik, hogy a parlamenti vita középpontjában mindenekelőtt Brnabić kormányfői expozéja áll majd.