2024. április 20., szombat

Kúlán őszre több elsős a magyar tagozaton

A szórványban mindig nehezebb megmaradni és fejlődni, és ez nemcsak a gazdaság vagy a foglalkoztatás területén mutatkozik meg, hanem az oktatási lehetőségekben is. Kúla községben már csak a Petőfi Brigád Általános Iskolában van magyar tannyelvű oktatás, a szomszédos Verbászon pedig már több mint egy évtizede megszűnt. A Magyar Nemzeti Tanács évekkel ezelőtt már kiemelt jelentőségű iskolává nyilvánította a Petőfi iskolát, és minden segítséget megad, hogy a magyar nyelvű tagozatokon minél több gyermek legyen. Az iskolabusz programnak köszönhetően minden évben osztályonként 3-5 gyermek utaztatását fedezi a környékbeli településekről: Veprődről, Lipárról, Cservenkáról, Bácskeresztúrról de Verbászról is.

A volt nyolcadikos diákok ballagását ebben az iskolában június 2-án tartották meg a hagyományos ünnepség keretében. A magyar tagozaton tíz diák búcsúzott a második otthonává vált intézménytől: Kanyó Sándor, Plančak Igor, Nagy Klaudia, Milijašević Szabina, Balla Anita, Gazsó Krisztián, Gazsó Szebasztián, Gliszháber Petra, Ivanity Bálint és Ivanity Beáta.

Nagy eredmény az, amelyet az oktatási intézmény az MNT hozzájárulásával elért, mert a 2017/2018-as iskolaévben ennél több, azaz tizenegy kis elsős lesz a község területéről, valamint Verbászról még három magyar elsős kezd ismerkedni a számokkal és betűkkel. Örvendetes, hogy már régen volt ilyen nagy létszámú magyar osztály.

A kúlai Petőfi Brigád Általános Iskolában őszre magyar tannyelvű első osztályba indul: Mészáros Leona, Mićević Viktor, Plancsák Dániel, Safarik Szimona, Smih Dóra, Sól Krisztián, Sejfović Petra, Slobođanac Ena, Tot Teodóra, Vojcsena Borisz és Vojcsena Petricia (akiket a Rákóczi Szövetség ajándékosztásán kaptunk lencsevégre), valamint a leendő verbászi kisdiákok.