2024. április 24., szerda

A jövő hét elejéig eltart a forróság

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet jelentése szerint holnap is folytatódik a nagyon meleg időjárás, amit a helyenkénti villámlással és égzörgéssel kísért záporok sem tudnak mérsékelni. A legmagasabb hőmérséklet 35 Celsius-fok körül alakul.

A nagyon meleg, trópusi idő egész hétvégén is eltart. Vasárnap lesz a legmelegebb, akár 36-37 Celsius-fokot is mérhetnek a hőmérők. A jövő hét elején is 30 fok felett marad a nappali hőmérséklet. Egyedül hétfőn érkezhet egy kis felfrissülés eső formájában, ám a nappali forróságra ez sem lesz nagyobb kihatással.

A hétvégén, csakúgy mint holnap, az UV-sugárzás is nagyon magas lesz, így a szakemberek azt javasolják, hogy délelőtt 11 és délután 4 óra között, aki teheti, ne tartózkodjon a napon. Egyébként pedig fejfedővel, UV-védő krémekkel védjük bőrünket a káros napsugaraktól és fogyasszunk sok folyadékot.

A magas hőmérséklet kedvezőtlen hatással lehet a krónikus betegekre és a frontérzékenyekre. Gyengeség, fejfájás és idegesség jelentkezhet. Ám nemcsak a krónikus betegek, hanem az egészséges emberek is jól teszik, ha jobban gondot viselnek magukról ezekben a napokban.

A meleg kihat a reflexeinkre is, illetve idegállapotunkra, így a közlekedés fokozott figyelmet követel meg minden résztvevőtől.