2024. március 29., péntek

Sírig tartó barátságok

Hatvanéves osztálytalálkozójukat ünnepelték az egykori zentai gimnazisták

A Zentai Gimnázium egykori 5. a férfi- és 5. b női osztálya a hétvégén tartotta hatvanéves osztálytalálkozóját. Az öregdiákokat Újházi Éva, az oktatási intézmény igazgatója is köszöntötte, a mostani diákok pedig alkalmi műsorral és szimbolikus ajándékokkal kedveskedtek az egykori tanulóknak. Az osztálytalálkozóra meghívták Urbán Istvánt, a diákok egyedüli még élő tanárát is.

– Örülök, hogy ennyien összejöttünk, szeretném mindig így látni ezt a nagy társaságot – mondta a nyugdíjas pedagógus, s nevetve hozzáfűzte, hogy a „lányoknak” sohasem volt olyan szép frizurájuk, mint most.

Urbán tanár úr elmondta, nagyon megdöbbent, amikor meghallotta, hogy ő maradt egyedül a tantestületből, amelynek tagja volt többek között Szeli István és Tőke István is.

– Remek társaság volt, s gyönyörű kirándulások – emlékezett vissza a nyugalmazott tanár.

A két osztályban összesen negyvenöten tanultak: huszonöt férfi és húsz nő. A férfiak közül tizenketten, a nők közül tizenöten élnek.

– Annak külön örülök, hogy senki sem jött kerekesszékben, mert amennyire megöregedtünk, ez is könnyen megtörténhetett volna, de a szociális biztosító pukkasztására mindannyian jól érezzük magunkat – mondta Tolmácsy Géza, az osztály egyik tagja, s megjegyezte, hogy sírig tartó barátságukról a fiatal generációk is példát vehetnének, ahogyan az is példaértékű, hogy az osztályukban a fiúk az iskolai eredményeiket illetően mindig is a táblázat legalján voltak, a lányok pedig valamennyivel felettük. Az egyetemen elért eredmények tekintetében viszont a gimnazisták közül ők voltak a legjobbak, ebből az osztályból került ki a legtöbb egyetemi végzettségű szakember. A huszonöt fiú közül ugyanis huszonnégyen diplomáztak le, a húsz lány közül pedig tizenkettő szerzett egyetemi oklevelet, nyolcan tisztviselői munkát végeztek.

A találkozó a gimnáziumi óra után a város egyik éttermében folytatódott.