2024. április 17., szerda

Fő a kecske

Főzőversenyt szervez a kishegyesi kecsketenyésztők egyesülete

Kishegyes Község Kecsketenyésztőinek Egyesülete az idén is megszervezi legtömegesebb rendezvényét, a hagyományos ételek főzőversenyét. Az esemény résztvevői kecske- és birkahúsból készült bográcsost, valamint nyárson sült gidát és bárányt készítenek – mondta el lapunknak Talpai András, az egyesület elnöke.

A tavalyi kecskefőző verseny (Fotó: Lakatos János)

A tavalyi kecskefőző verseny (Fotó: Lakatos János)

– Folytatjuk a hagyományt, ami a főzőversenyt illeti, az idei lesz a tizenegyedik. Ez már kinőtte azt a kis egyszerű főzőcskézést, ez már nagyobb rendezvény. Általában 30-40 csapat szokott összejönni, de ez létszám nagyjából elég is. Az idei program is igen gazdag lesz, az érdeklődők számíthatnak kulturális műsorra, sportra és élő zenére is. Szeretnénk elérni, hogy a községből minél több civil szervezet részt vegyen ezen a rendezvényen. Ha mindenki hozzáteszi a saját programját, akkor egy egyedülálló főzőverseny jöhet létre. A célunk már évek óta, hogy népszerűsítsük a kecsketenyésztést. Megnövekedett az igény a kecsketejből készült termékekre, mivel nagyon egészségesek. Sajnos, ez egy olyan ágazat, amellyel a fiatalok nem igazán törődnek – mondta el Talpai.

A főzőverseny a kecsketenyésztés mellett szakmai tapasztalatcserére és barátkozásra is kiváló alkalom – fogalmazott az egyesület elnöke. A rendezvényen természetesen lehetőség nyílik megkóstolni a különböző fajta kishegyesi kecskesajtokat is. Talpai még hozzáfűzte, a találkozó nemzetközi jellegű, mivel rendszeresen részt vesznek rajta Kishegyes testvértelepülésének, a magyarországi Kelebiának a képviselői is.

A hagyományos főzőversenyt július 8-án, szombaton tartják meg a kishegyesi labdarúgópályán. A versenycsapatokat 9 órára várják, a húsosztás fél 10-kor lesz. A verseny 10 órakor kezdődik, a kezdést a kishegyesi Canis Ebtenyésztő Egyesület kutyabemutatója követi. Fél 11-kor fellépnek a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület néptáncosai, 11 órakor pedig a Vöröskereszt községi szervezetének elsősegélycsapata fog bemutatót tartani. A főzőverseny 14 órakor ér véget, az eredményhirdetésre 15 órakor kerül sor. A rendezvény egész ideje alatt lesz kirakodóvásár, élő zene (Zvonko és zenekara), lovaglási lehetőség a gyerekeknek, valamint jószágkiállítás. A délelőtt során a topolyai céllövő klub szervezésében egy mini céllövő házibajnokságra is sor kerül.

A főzőversenyt támogatja a tartományi mezőgazdasági titkárság, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és Magyarország Földművelésügyi Minisztériuma. A szervezésben partner a kishegyesi helyi közösség, a bácsfeketehegyi Gazdakör, a topolyai Községi Unió, a szabadkai Hagyományos Ízek Egyesülete, a bácsfeketehegyi Stop Autóműhely és egyéni vállalkozók.