2024. április 25., csütörtök

Átalakulóban a véradó napok rendszere

Ada községben kilenc jubiláló önkéntes véradó részesült elismerésben
A díjazott százszoros véradók a Vöröskereszt képviselőivel (Fotó: Csincsik Zsolt)

A díjazott százszoros véradók a Vöröskereszt képviselőivel (Fotó: Csincsik Zsolt)

A Vöröskereszt Ada községi szervezete hétfőn este kiosztotta az idei elismeréseket azoknak a jubiláló önkéntes véradóknak, akik 10., 20., 35., 50., 100., illetve 140. alkalommal adtak vért. A szervezet adai székházában megrendezett ünnepségen Győri Erzsébet, a Vöröskereszt helyi elnöke és Krizsán Vilmos titkár adták át az elismeréseket a többszörös, jubiláló önkéntes véradóknak. Elismerésben részesült: 10-szeres véradók – Smit Kornélia, Kovács Zsolt (Ada); 20-szoros véradók – Guba Kornél (Mohol), Renkó Gábor (Ada); 35-szörös v. – Vikor Zoltán (Ada); 50-szeres v. – Tuba Krisztián (Ada); 100-szoros v. – Kocsis Gábor, Farkas József (Mohol); 140-szeres v. – Dobrotka Károly (Ada).

Krizsán Vilmos elmondta, hogy a véradók száma összességében csökken, de évente 40-50 új önkéntes véradót regisztrálnak a község területén, ahol évente 13 véradó napot tartanak, 4-4-et Adán és Moholon, 3-at Törökfaluban, illetve 2-t az adai Műszaki Iskolában.

– Ada községben az aktív véradók száma ma is eléri a 650-700-at. Ez nem azt jelenti, hogy ennyien jelennek meg egy-egy akción, hanem ez a szám eloszlik az adai, moholi, törökfalui akcióink között. Sajnos, a véradások száma csökken, hiszen az aktív véradók között is vannak olyanok, akik évente csak egyszer-kétszer adnak vért. Örvendetes azonban, hogy vannak olyan véradók is, akik ha az egészségük megengedi, akkor három hónaponként adnak. Összességében csökken a véradók száma, sőt az elmúlt év folyamán drasztikus volt a csökkenés. Ezt annak tulajdonítjuk, hogy magas az elvándorlók száma, és a rendszeres véradók kiöregszenek, illetve többüknél a betegségek is megjelentek, a fiatalok körében pedig csökken az érdeklődés a véradás iránt. Fel kell készülnünk egy nagy változásra is, mert a parlament elfogadta a transzfúziós törvényt, amely szerint a kisebb vérátömlesztő állomások megszűnnek, így valószínűleg Újvidéken lesz a legközelebbi állomás. A jövőben a nagyobb vérátömlesztő állomások szervezik meg a véradó napokat, illetve jönnek vért venni, így a kisebb terepi akcióink megszűnnek. Valószínű, hogy a községben csak Adán lesznek véradó napok. Ezért külön fel kell készülnünk arra, hogyan szervezzük meg, hogy minden véradó eljusson ezekre az akciókra – magyarázta Krizsán Vilmos.