2024. április 19., péntek
VAJDASÁGI KÜLDÖTTSÉG NORVÉGIÁBAN

A nordlandi áldozatokról is megemlékeztek

Többnapos norvégiai látogatásra utazott Vajdaság AT Képviselőházának küldöttsége Nagykikinda és Niš képviselőivel együtt. 75 évvel ezelőtt a nordlandi fogolytáborokban az akkori Jugoszlávia számos polgára is életét vesztette, köztük kikindai, melencei, Gornji Milanovac-i és prokupljei lakosok.

A róluk való megemlékezés keretében látogatott a szerbiai küldöttség Észak-Norvégia régió legdélibb megyéjébe.
A szörnyű háborús események után Norvégia és Szerbia számos városa és községe alakított ki baráti kapcsolatokat, Kikinda és a norvégiai Narvik képviselői barátsági szerződést is aláírtak. Ezt a dokumentumot 66 év elteltével most ismét kézjegyével látta el a két város illetékese: Bosiljka Srdić, Nagykikinda alpolgármestere és Rune Edvardsen, Narvik polgármestere. Az aláírásnál jelen volt Suzana Bošković-Prodanović, Szerbia norvégiai nagykövete is.
A munkatársaival szintén Norvégiában tartózkodó Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke azt mondta: a mostani látogatással még egy lépést tesznek a vajdasági és a nordlandi városok és községek több évtizedes együttműködésének fejlesztéséért, és külön figyelemre méltó, hogy igen nagy figyelmet szentelnek a fiatalok kapcsolatainak. Pásztor kiemelte, hogy a partneri viszony kialakításában jelentős szerepe volt Sonja Stinnek, Nordland megye képviselőházi elnökének.
A vajdasági küldöttség Narvikban részt vett az egykori jugoszláv hadifoglyok emlékének szentelt konferencián, ahol az előadók a történelmi tényekről és a két ország háború utáni kapcsolatairól beszéltek, valamint a témával foglalkozó dokumentumfilmeket is bemutattak.