2024. március 29., péntek

Nőnek a növények, de kellene az eső

A szenttamási határban nagyon szépen fejlődnek a növények, de a föld száraz, kellene az eső. Egy mondatban így lehetne összefoglalni a határszemlét, mondta lapunknak Vladimir Rankov, a verbászi mezőgazdasági szakszolgálat agronómusa.

A verbászi mezőgazdasági szakszolgálat adatai szerint a Verbász–Becse–Szenttamás határban 985 hektár olajrepce, 7600 hektár napraforgó, 26 ezer hektár szója és 11,5 ezer hektár cukorrépa van. Az olajrepce érési folyamata lassan a vége felé közeledik, és ha az időjárás nem szól közbe, a hónap végén megindulhat a betakarítás. A szakember szerint hektáronként 3,5–3,8 tonnás hozamra számítanak, és már készítik a tárolóhelyeket a termés átvételére.
– A napraforgó a rügyezés fázisában van, a parcellák nagyon szépek, de ugyanez mondható el a szójáról is, ami jelenleg virágzik. A cukorrépánál megkezdődött a talaj lezárása, a termelőknek pedig nagyon oda kell figyelniük a cerkospórás levélfoltosságra, amely úgy ismerhető fel, hogy a leveleken kerek, kivilágosodó közepű, vörösesbarna foltok jelennek meg, aminek következtében a levélzet fokozatosan elhal. A répatest mérete és cukortartalma is csökken, tehát a betegség minőségi és mennyiségi kárt is okoz. Ha észreveszik a foltosodást, azonnal meg kell kezdeni a védekezést – ajánlotta Vladimir Rankov.
Hozzátette, az eső hiánya mellett a másik gond, hogy még mindig nem ismertek a felvásárlási árak, de bizonyára az első olajrepce-parcellákon történő betakarítás után ez is megoldódik.