2024. április 20., szombat

Nincs többé felesleges civakodás

Elégedett a vajdasági kormány első évével Igor Mirović

Az egy évvel ezelőtt megalakult, Szerb Haladó Párt vezette kabinet lezárt egy kedvezőtlen ciklust: abbahagyta az állandó civakodást a köztársasági kormánnyal és a polgárok felé fordult, azok igényeit kezdte figyelembe venni – hangzott el abban az értékelésben, melyet Igor Mirović tartományi kormányfő mondott el a mostani vajdasági vezetőség megalakulásának egy éve kapcsán. Mint mondta, elégedett a célkitűzések teljesítésével, hiszen minden projektumot időben sikerült kivitelezni – egy kivétellel: a Vajdasági Rádió és Televízió épületének újjáépítése három hónapot késik jelenleg.

A kormánytagok az elmúlt évet értékelő sajtóeseményen (Ótos András felvétele)

A kormánytagok az elmúlt évet értékelő sajtóeseményen (Ótos András felvétele)

A tartományi költségvetés a nemrégiben elfogadott módosítás révén az idén 2,5 milliárd dinárral növekedett, s 66,1 milliárdot tesz ki.

A jelenlegi tartományi kormány 80 százalékkal növelte a földműveseknek szánt támogatásokat az előzőhöz képest, mivel erre a területre a gazdaság fejlesztésének fő területeként tekint, ismertette a kormányfő. Elmondása szerint 8,2 milliárd dinár állt egy év alatt közvetlen támogatásként a gazdák rendelkezésére, jelentős összegeket ítéltek oda öntözőrendszerek vételére, organikus növénytermesztés támogatására, kisgazdaságok fejlesztésére, feldolgozóüzemek létrehozására.

A költségvetési pénzeket konkrét projektumok megvalósítására fordítják, számolt be Mirović. A megalapított Vajdasági Fejlesztési Ügynökség hozzá fog járulni a munkahelyek teremtéséhez, 350 millió dinárt irányoztak elő visszatérítés-mentes támogatások juttatására. A kormányfő szerint a foglalkoztatással kapcsolatos vajdasági adatok egyébként is kiemelkedőek, 13,6 százalékos a munkanélküliség, ami 5 százalékos csökkentést jelent azóta, hogy az új tartományi vezetőség hivatalba lépett. A kormány egyik legjelentősebb feladatát továbbra is a munkahelyek létrehozása jelenti majd, ígérte meg Mirović, aki beszámolt róla, hogy 12 ezer új munkahelyet teremtettek Vajdaságban az elmúlt egy esztendő alatt. Összesen 186 millió dinárt költött el az adminisztráció az ipari parkok fejlesztésére.

Újvidék mellett a szabadkai, a nagybecskereki és a zombori kórház is kap egy vérellátottságot vizsgáló angio-termet. Újvidéken az év végéig új épületet kap a Sürgősségi Intézet, de folyamatban van a Vajdasági Klinikai Központ kapacitásainak a bővítése is 30 ezer négyzetméternyi területű komplexummal – sorolta az előrelépéseket Mirović.