2024. április 25., csütörtök

Az államfő stabil parlamenti többséget szeretne

Aleksandar Vučić: Nem sántikáló kormányt akarok – A szocialisták szerint június végéig létre kell jönnie a kormánynak, vagy választások lesznek

A saját pártjának képviselőivel folytatott egyeztetések során Aleksandar Vučić államfő arra szólított fel, hogy a Szerb Haladó Pártnak akár egyedül is tudnia kell stabil parlamenti többséget szavatolnia Ana Brnabić kormányalakító kabinetjének megválasztásához. Vučić újságíróknak nyilatkozva számolt be arról, hogy eredetileg a pártja vezette listának 131 képviselője volt, később távozott a Velimir Ilić vezette Új Szerbia két képviselője. Ez azonban továbbra is 129 képviselőt jelent. Mint emlékeztetett, 126 képviselőre van szükség a hatalmi többség szavatolásához.

A képviselőkkel folytatott beszélgetés során nyolcan kértek szót, hárman ellenezték Brnabić kinevezését, Vučić azonban teljesen normális jelenségnek nevezte azt, hogy egy akkora párton belül, mint amilyen az SZHP, véleménykülönbségek is kialakuljanak.

– Azt kértem a képviselőktől, hogy stabil és biztos legyen a parlamenti többség, ne azon múljon, hogy egy vagy két képviselő éppen a teremben van-e vagy sem. Nem akarok olyan kormányt, amelyik sántikál egyik üléstől a másikig – fogalmazott határozottan tegnap a köztársasági elnök, aki Ana Brnabićot jelölte korábban kormányalakítónak, döntését pedig egyesek párton belül és koalíciós partnerei körében is kritizálták, elsősorban a jelölt szexuális beállítottsága miatt.

Az államfő e véleményét azzal indokolta: ahogyan az Egységes Szerbia képviselői bejelentették, hogy többé már nem támogatják a kormányt, úgy máról holnapra más is megteheti ugyanezt. Arra a kérdésre, hogy tudja-e, miért nem akar Dragan Marković Palma a kormányalakítóra szavazni, Vučić azt válaszolta, kérdezzék meg Palmát. Köszönetet mondott Marković eddigi támogatásának, s azt mondta, meg tudja érteni a politikáját. Érti azt is, tette hozzá, hogy Szerbia egy része ellenzi Brnabić kinevezését, Palma pedig mindig is a szerb érdekeket próbálta védeni. Végül elmondta, még több alkalommal is beszél majd Markovićtyal annak érdekében, hogy meggyőzze, változtassa meg a véleményét és álljon a kormánypártiak oldalára ezúttal is.

156 FŐS PARLAMENTI TÖBBSÉG?

A Politika napilap jelentése szerint a Szerb Haladó Párt táborában ugyan nem teljes az egyetértés Ana Brnabić személye kapcsán, olyan törekvések nincsenek, amelyek kockára tennék a hatalmi többség meglétét. Mint azt a napilap a párthoz közeli forrásokra hivatkozva közölte, egyes képviselők azon a véleményen vannak, hogy bár a kormányalakítót nem, Vučićot teljes mértékben támogatják, ezért a döntéseit is tiszteletben tartják és rászavaznak az általa előterjesztett javaslatokra. Így a kormányalakító számíthat a haladók listájának 129 képviselői szavazatára, a szocialisták 22, továbbá a Vajdasági Magyar Szövetség vezette frakció 5 szavazatára, vagyis egy 156 fős markáns parlamenti többségre.

NEM KIZÁRT, HOGY VÁLASZTÁSOK LESZNEK

Közben Slavica Đukić-Dejanović, a Szerbiai Szocialista Párt tisztségviselője és miniszterjelöltje reményének adott hangot, hogy mindazok, akik az eddigiekben a parlamenti többség részét képezték, a továbbiakban is azt fogják tenni. Mint közölte, a rendkívüli parlamenti választások kiírása abban az esetben következhet be, ha nem alakul meg június 30-áig a kormány. Đukić-Dejanović népesedéspolitikai kérdésekkel megbízott tárca nélküli miniszter kijelentette, hogy elégedett pártja minisztereinek eddigi munkájával, és a jelenlegi tevékenységét szívesen folytatná az új kabinet tagjaként. A szocialista párt egy nagy párt, tette hozzá, ezért a személycserék elengedhetetlenek, értékelte.

Mint ismeretes, korábban az SZSZP a támogatásáról biztosította Brnabićot annak fejében, hogy Ivica Dačić pártelnök és jelenlegi külügyminiszter továbbra is kormányfő-helyettes marad, továbbá hogy Đukić-Dejanović és Aleksandar Antić mellett Branko Ružić is miniszteri megbízatásban részesül.

BÚCSÚT INT EGYMÁSNAK DAČIĆ ÉS PALMA?

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a szocialisták problémaként élik-e meg, hogy Dragan Marković Palma, koalíciós partnerpártjuk vezetője nem kívánja támogatni a kormányt, Đukić-Dejanović aláhúzta: mindegyik politikai szervezet önállóan dönt e kérdésben, a szocialisták is önállóak, ezért különbözhet a két párt álláspontja. Nem tudott véleményt formálni arról, hogy Marković a hatalmi többség maradhat-e akkor is, ha nem támogatja a kormányfő megválasztását. Elképzelhetőnek nevezte ugyanakkor azt, hogy felbomoljon a két párt közötti koalíció a jelenlegi kormányalakító megítélése és az eltérő vélemények miatt.