2024. március 29., péntek

Mindenkinek egyforma esélyt

A szenttamási Biser, azaz Gyöngy egyesület szakemberei, munkatársai immár 15 éve foglalkoznak a mentális nehézségekkel küszködő személyekkel, és mivel egyéni terv szerint dolgoznak, nemcsak a gyerekekkel és a fiatalokkal, hanem a szülőkkel is együttműködnek, megfelelő támogatást nyújtanak nekik.

– Héttől 36 éves korú személyek ügyeskednek a kézműves műhelyeinkben – mondta Nagy Rozmaring Elvira, az egyesület szakmunkatársa, munkaterapeutája.

Mutatja, milyen fülbevalót, nyakláncot, karkötőt és más ékszereket fűznek közösen. Szalvétatartót és egyéb használati tárgyakat készítenek dekupázs technikával, állat és virág témájú mágneseket formálnak, továbbá főleg újrahasznosítható anyagokból, fából, papírból barkácsolnak.

– Aki hozzánk jár, roppant élvezi a kreatív munkát, amelyet műhelyvezetők tartanak. A gyerekek, fiatalok és felnőttek nemcsak tanulnak, hanem művészkedés közben társalognak, szórakoznak, és örülnek annak, hogy mindenkihez az anyanyelvén szólunk.

A munkában jó szakemberek vannak a segítségükre, a defektológusok, az újvidéki Danka Đurić és a kúlai Adrijana Lukišić, valamint Gordan Vojvodić Annamária pszichológus.

Egyelőre Szenttamáson, a Hajduk Veljko utca 85. alatt működik az egyesület az önkormányzat anyagi támogatásával. Elvira azonban örömmel újságolta, új részlegük készül a Szkopje utca 5. alatt. Oda fog egyelőre (csak) három személy beköltözni, és szakfelügyelet/szakemberek segítségével önállóan élni, ami a nyugat-európai államokban már jól bejáródott gyakorlat.

– Mindennel foglalkozunk egy kicsit. A fóliasátorban paradicsomunk és különféle gyümölcsfáink vannak. Dolgozunk, sütünk-főzünk egyszerű ételeket, finom levest és kalácsféléket. Szeretnek dolgozni a fóliasátorban is, de legjobban a kreatív képzőművészeti műhelymunkák kötik le őket – mondta Elvira, aki a tagok önállósodását támogatja és koordinálja.