2024. április 25., csütörtök

Segítségre szorul a kisebbségi sajtó

Európai jelleget ölt a regionális médiakonferencia

A kisebbségi és helyi médiával foglalkozó regionális konferencia szervezői igazán sikeres öt évet tudhatnak maguk mögött. Szerdán egy sajtótájékoztató keretében jelentették be a következő 5 év kisebbségi médiakonferenciáját, amely a jövőben európai jelleget ölt.

Ökrész Rozália, Đorđe Vukmirović, Dalibor Rožić és Nataša Heror (Fotó: Dávid Csilla)

Ökrész Rozália, Đorđe Vukmirović, Dalibor Rožić és Nataša Heror (Fotó: Dávid Csilla)

Az újvidéki Egységben megtartott sajtótájékoztatón beszélt Ökrész Rozália, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója, Đorđe Vukmirović tájékoztatási titkársegéd, Dalibor Rožić, az újvidéki önkormányzat művelődési kérdésekkel megbízott tagja, valamint Nataša Heror a Heror Media Pont képviseletében.
Ökrész Rozália elmondása szerint a többi kisebbségi laphoz hasonlóan a Magyar Szó legfontosabb feladata az identitás, a kultúra, valamint a nemzeti kisebbség nyelvének megőrzése. Visszatekintett az elmúlt öt év sikeresen megszervezett tanácskozásaira. Hangsúlyozta, hogy Szerbiában, Vajdaságban a kisebbségi médiumoknak kiemelkedő szerepük van, éppen ezért az államnak segítenie kell azok munkáját. A Magyar Szó napilap tevékenységéhez havonta a tartományi kormány is hozzájárul.
– A támogatások ellenére mi mégsem ülünk ölbe tett kézzel. Kitartóan és folyamatosan keressük azokat a megoldásokat, amelyeknek köszönhetően erősebbek és stabilabbak lehetünk. Öt évvel ezelőtt éppen ezzel a céllal szerveztük meg az első kisebbségi sajtó helyzetével foglalkozó konferenciát. A tanácskozás-sorozat tavalyi témája a társadalmi integráció mint jelenség volt, ezzel összefüggésben a kisebbségi és helyi média helyzete, szerepe a modern társadalomban, továbbá a nemzeti identitás és kultúra kérdései. Az értekezlet kiemelt témája volt a közösségekhez való tartozás és annak jelentősége – mutatott rá Ökrész Rozália, aki hozzátette: az Európai Kisebbségi és Regionális Nyelveken Megjelenő Napilapok Egyesületének (MIDAS) tagjaiként vesszük ki a részünket a tanácskozás-sorozat előttünk álló ötéves időszakából.
Đorđe Vukmirović tájékoztatási titkársegéd rámutatott arra a tényre, hogy a tanácskozás tavaly egy kisebb jubileumhoz érkezett. Ez külön jelentőséggel bír, hiszen manapság olyan időket élünk, amikor szinte minden napról napra változik. Éppen ezért a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság feladatának tekinti azt, hogy továbbra is támogassa a kisebbségi nyelveken működő médiumok tevékenységét. Ehhez az idén mintegy 264 millió dinárral járulnak hozzá.
Dalibor Rožić az újvidéki önkormányzat művelődési kérdésekkel megbízott tagjaként elmondta, büszkeséggel tölti el az a tény, hogy Újvidék ad otthont egy ilyen jellegű konferenciának, hiszen a székváros a multikulturalizmus ékes példája.
– Az említett tanácskozás fontosságáról tanúskodik az a tény, hogy az idén már a kisebbségi és helyi médiával foglalkozó európai konferenciáról beszélhetünk. Ez a tanácskozás-sorozat kétségtelenül hozzájárul majd az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021 projektum népszerűsítéséhez – hallottuk Dalibor Rožićtól.
Nataša Heror, a Heror Media Pont ügynökség képviseletében elmondta, hogy a tavalyi értekezlet további jelentőséggel bír, hiszen együttműködés alakult ki a Szerbiai Gazdasági Kamarával és a Szerbiai Olimpiai Bizottsággal.
– A tanácskozás-sorozat jövőjét illetően ez lehetőséget teremt arra, hogy a kisebbségi médiumok hozzájáruljanak a nemzeti kisebbségek egzisztenciális fejlődésének megerősödéséhez, illetve tevékenységükön keresztül népszerűsítsék a sportot, a különböző sportrendezvényeket, továbbá az egészséges életmódot, és ezáltal meghatározó szerepet töltsenek be a társadalomba való beilleszkedés folyamatában – mutatott rá Nataša Heror.
A szervezők között van a Heror Media Pont, a Magyar Szó Lapkiadó Kft., a Giacomelli Media, valamint a MediaChange újságírói szaktanácsadó vállalatok és a Szerbiai Médiaszövetség. A rendezvényt többek között a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárság és a köztársasági művelődési és tájékoztatási minisztérium is támogatja.