2024. április 16., kedd

Kiegyenlítik az állami és a magánalapítású idősek otthonainak státusát

Vulin: Ilyen módon sikerül majd felszámolni az illegális otthonokat is

Jelenleg 509 személy vár arra, hogy bekerüljön valamelyik állami alapítású idősek otthonába, ami megengedhetetlen – emelte ki Aleksandar Vulin szociális védelmi miniszter –, majd hozzátette, ezért van szükség arra, hogy kiegyenlítsék a magán- és állami alapítású intézmények státusát.

– Jelenleg Szerbia területén 40 állami felügyelet alatt álló idősek otthona működik, valamint 150 licenccel rendelkező magánintézmény. Az állami otthonokban megközelítőleg 9000 férőhely van, a magánintézmények további 4500 idős személy befogadására képesek – emelte ki a miniszter, majd hozzátette, hogy az állami intézmények szinte teljesen megteltek, a magánintézmények viszont  kapacitásaiknak csak a 70 százalékát használják ki.

A miniszter bejelentette, várhatóan hamarosan módosul a szociális védelmi törvény, amelynek az a célja, hogy kiegyenlítse az állami és a magánintézmények jogi státusát, hogy egyforma feltételek közepette pályázhassanak azok a polgárok is az elszállásolásra, akiknek a költségeit az állam fedezi.

– Úgy vélem, hogy egyetlen idős polgártársunk sem maradhat ellátás és szállás nélkül – emelte ki Vulin. Hozzátette, a magánintézmények nagy kapacitással rendelkeznek, ugyanakkor az igények nincsenek kellő arányban elosztva. Mint rámutatott, vannak olyan települések, amelyeken nincs állami idősek otthona, így a helyiek nem is tudják elszállásolni idős hozzátartozójukat. Az állami és magánintézmények kiegyenlítésével azonban újabb otthonok nyílhatnak. Így az ellátás felhasználója a saját környezetében maradhat majd, vagyis nem kell átköltöznie másik városba. Ugyanakkor ilyen módon sikerülne felszámolni az illegális öregotthonokat, hiszen a hozzátartozók legtöbbször azért választják az illegális ellátást, mert idős hozzátartozójuknak ellátásra van szüksége, s nem tudnak neki máshol kellő gondozást biztosítani.

Reményét fejezte ki, hogy a várólistán szereplő 509 személy helyzetét az év végéig sikerül rendezni, de mint mondta, azt szeretnék elérni, ha többé nem lenne várólista az idősek otthonába való bekerüléshez.