2024. április 25., csütörtök

Adóbevallás csak elektronikus úton

Az év végéig minden adóbevallás elektronikus úton történik – jelentette be Dragana Marković, a Szerbiai Adóigazgatóság igazgatója. Pillanatnyilag az adóbevételek 96 százalékát ilyen módon gyűjtik be.

– Az ePorezi portálon keresztül havonta már most is mintegy 430 000, azaz naponta kb. 14 200 adóbejelentést tesznek. A reform célja egyúttal az, hogy központosítsa az adóigazgatóság munkáját és csökkentse a szervezési egységek számát, ugyanakkor tökéletes szolgáltatást nyújtson a lakosságnak. A reform nemcsak azért fontos, mert a Nemzetközi Valutaalap ezt követeli tőlünk, hanem a polgárok és a gazdaság érdekében is – mondta a központi adóhivatal vezetője.

A Szerbiai Adóigazgatóságnak most 178 kirendeltsége és fiókintézete van, ezeknek a számát azonban mindössze 36-ra szeretnék csökkenteni, Belgrádban például a mostani 17-ről 6-ra. Elsősorban a hatékonyságot tartják szem előtt, a végső cél a rendszeres és nagyarányú megfizettetés.

Dragana Marković ismertette, hogy tavaly adóeltitkolás gyanúja miatt 1820 bűnvádi feljelentést tettek 2350 személy ellen, 10,7 milliárd dinár értékben. Az illegális kereskedelem elleni akciókban 583 milliárd dinár értékű árut koboztak el, ötször többet, mint egy évvel korábban.

– A szürkegazdaság hajtóerejét jórészt az ún. pénzmosó és „fantom” cégek adják. Tavaly 151 ilyen céget azonosítottunk, az idén áprilissal bezárólag pedig 43-at. Igyekszünk minél előbb felfedni őket, hiszen ezek segítenek a legális gazdasági szubjektumoknak az adófizetés elkerülésében – mondta Marković.

Többek között elmondta még, hogy tavaly jelentős mértékben növekedtek az adóbevételek, és ez az irányzat folytatódik: 2017 első négy hónapjában a tervek szerint 259,7 milliárd dinár folyt volna be a legfontosabb forrásokból, ehelyett 278,7 milliárd dinár érkezett az államkasszába, vagyis a tervezettnél 19 milliárddal több.