2024. április 20., szombat

Önzetlen segítség

Önkéntes véradási akciót tartottunk a Magyar Szó Lapkiadó Kft. székházában
(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. a Vajdasági Vérátömlesztési Intézettel közösen tegnap első alkalommal szervezett önkéntes véradási akciót. A nyári hónapokra való tekintettel, amikor a vérkészlet csökkenésével kell számolni, az akció igazán időszerű volt. Az Intézetből sikeresnek ítélték meg az akciót, hiszen szép számban jelentkeztek a munkatársak. Ökrész Rozália, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója elmondta, büszkeséggel tölti el az a tény, hogy a cég munkatársainak kezdeményezésére szervezték meg az akciót. Ezzel a tettel összefogásból és önzetlenségből tettünk tanúbizonyságot.

– Az, aki már egyszer adott vért, egy különleges érzést tett magáévá, és később is adni fog. Ehhez hasonlóan mi is folytatni szeretnénk, sőt a véradás mellett az is a terveink között szerepel, hogy egy szerződés-aláírási akció keretében a szervadományozók listájára is feliratkozunk – mutatott rá Ökrész Rozália.

Bednarik János, a Magyar Szó munkatársa hosszú évek óta három-négy havonta ad vért. 

– Jó érzéssel tölt el az a tudat, hogy ezzel a tettel valakinek megmenthetem az életét. Az is megtörténhet, hogy egyszer én kerülök majd olyan helyzetbe, hogy másnak kell majd rajtam segítenie – mondta.

Dr. Vanesa Ubavin Krivošija, a Vajdasági Vérátömlesztő Intézet munkatársa megerősítette azt, hogy a nyári hónapokban a vérkészlet csökkenésével kell számolni. Elmondása szerint egyelőre elegendő tartalékaik vannak, július-augusztus még előttünk van, ezekben a hónapokban kevesebb a véradó, mivel évi szabadságukat töltik. 

– Ehhez hasonló akciókkal szeretnénk felhívni a polgárok, az önkéntes véradók figyelmét arra, hogy nyáron se feledkezzenek meg azokról a páciensekről, akiknek évszaktól függetlenül szükségük lehet vérre. Az ilyen jellegű, vállalati kezdeményezések külön jelentőséggel bírnak, hiszen így újabb önkéntes véradók csatlakoznak, akik számára idővel ez a humánus tett hagyománnyá válik. Leginkább A, illetve 0, továbbá RH-negatív vércsoportú vérre van szükségünk – hangsúlyozta dr. Vanesa Ubavin Krivošija.