2024. április 20., szombat

Topolya is támogatásban részesül

A 15 helyi önkormányzat között összesen 130 millió dinárt osztanak ki

Közzétették a népesedéspolitikával megbízott tárca nélküli miniszter kezdeményezte, 130 millió dinár értékű pályázat eredményét. A konkrét projektumokkal pályázó helyi önkormányzatok közül 15 részesül támogatásban. A projektumok középpontjában a népesedéspolitikának, a gyermekvállalás ösztönzésének kellett állnia.

Slavica Đukić-Dejanović tárca nélküli miniszter Topolya, Ürög, Begaszentgyörgy, Szécsány, Galambóc, Šid, Vladičin Han, Dimitrovgrad, Blace, Crna Trava, Knić, Trstenik, Vlasotince, Prokuplje és Nova Varoš helyi önkormányzatok képviselőivel írta alá a támogatási szerződést.

Đukić-Dejanović elmondása szerint összesen 90 helyi önkormányzat pályázott. Az önkormányzatoknak demográfiai programmal kellett rendelkezniük és a terület korábbi támogatása is a feltételek között szerepelt. A konkrét projektumok megvalósításának költségeit legalább 15 százalékban támogatja az állam, magyarázta a tárca nélküli miniszter.

– A döntés meghozatalakor figyelembe vettük a pályázó önkormányzatok demográfiai és fejlettségi mutatóit, valamint azt, hogy képesek lesznek-e megvalósítani projektumukat. A támogatást kizárólag célirányosan költhetik az önkormányzatok, ennek a feltételnek a megvalósulását a Pénzügyminisztérium ellenőrzi. A projektumok megvalósítási határideje egy év. Ezt követően a legsikeresebbek központi elemeit beépítjük a jövőben meghozandó jogszabályokba. A szerb kormány ezzel nem tekinti lezártnak a népesedés ösztönzését, újabb projektumokat tervezünk megvalósítani. A rurális közösségekben a gyermekvállalás ösztönzésének és a lakosság elvándorlása megállításának egyik alapfeltétele az, hogy a fiatalok helyben találjanak munkát. A munkaadóktól is sok függ, ha ők nem segítik a munkahelyi és a családdal kapcsolatos kötelezettségek összeegyeztetését, akkor biztosan nem születik több gyermek. Terveink között szerepel, hogy a Szerbiai Gazdasági Kamarával együttműködve ösztönző jellegű kedvezményekkel segítsük a szülőket – taglalta Đukić-Dejanović.