2024. április 25., csütörtök
LABDARÚGÁS

Verhető ellenfelek – de milyen játékkal?

Elkészült a BL és az El selejtezőinek sorsolása

Nyonban tegnap sorsolták ki az európai klubtornák selejtezőinek párosításait. A szerb bajnok Partizan a második körben száll be a küzdelembe, ellenfele a podgoricai Budućnost lesz, és hazai pályán kezdi a párharcot.

A magyar bajnok Budapest Honvéd az izraeli Hapoel Beer-Seva ellen kezdi meg szereplését a második fordulóban, az európai szövetség (UEFA) nyoni központjában megtartott hétfői sorsoláson az is kiderült, hogy a kispestiek idegenben kezdenek. „Nehéz lesz” – mondta a Honvéd honlapjának a holland vezetőedző, Erik van der Meer.

„Az izraeli csapat nagyon erős együttes. Tavaly játszottak az olasz Interrel, és 2:0-ra nyertek Milánóban. Izraelben jó a futball, a büdzséjük magasabb, mint a miénk, ennek ellenére is 50-50 százalék az esély a továbbjutásra.”

Mindhárom szerb csapat otthon kezdi a párharcát az El-selejtező első körében. A Mladost az azerbajdzsáni Inter Baku ellen küzd a következő körbe kerülésért, a Vojvodina csapata a szlovák Ružomberokot kapta ellenfélnek, a Crvena zvezda pedig a máltai Florianával csap össze.

Az El-selejtező 1. fordulójának párosítása: Beitar Jerusalem (izraeli)–Vasas, Ferencváros–Jelgava (lett), Videoton–Balzan (máltai), Mladost–Inter Baku (azeri), Vojvodina–Ružomberok (szlovák), Crvena zvezda–Floriana (máltai).

Hatvanperces focimeccs?

Számos szabályváltozási javaslattal állt elő a Labdarúgó-szövetségek Nemzetközi Tanácsa (IFAB) „Játssz igazságosan!” (Play fair!) elnevezésű dokumentumában. A legjelentősebb változás a játék formátumát és időbeosztását érné, a 45 perces félidőket 30 percesekre csökkentenék, és minden játékmegszakításnál megállna az óra. A stadionokban ugyancsak a kosárlabdához hasonlóan időjelző berendezéseket helyeznének el. A pontrúgások is megváltoznának, hiszen az elvégző játékos magának is passzolhat az első labdaérintéskor, a kapus pedig mozgó labdával is elvégezhetné a kirúgást. A tizenegyesrúgások annyiban változnának meg, hogy bármilyen kimenetelű is a büntető, a labdát utána az azt elszenvedő kapná meg. Az egyik legérdekesebb javaslat a mérkőzés végére vonatkozik. A FIBA dokumentuma szerint a bíró csak akkor vethetne véget a találkozónak, ha a labda elhagyná a pályát. A szabályalkotók célja ezzel az, hogy ne lehessen megszakítani a csapatok támadását.

Segített a videobíró

Újra fontos mérkőzésen alkalmazták az évek óta sok vitát kavaró videobírót. A technikai segédeszközt ezúttal Néstor Pitana argentin sípmester vette igénybe Portugália és Mexikó Konföderációs Kupa-összecsapásán, miután André Gomes és Pepe is lesen állt egy portugál támadás során, amelynek végén előbbi játékos gólt szerzett. A portugálok már szaladtak ünnepelni találatukat, amikor Pitana jelezte, igénybe kívánja venni a segédeszközt. A rövid szünet után az argentin helyes döntést hozott, a felek 0:0-val folytatták a találkozót, amely végül 2:2-vel végződött.

Ronaldo nem megy Münchenbe

Semmi valóságalapja nincs annak, hogy Cristiano Ronaldo után érdeklődne a Bayern München – nyilatkozta Karl-Heinz Rummenigge, a bajor futballklubot működtető gazdasági társaság vezérigazgatója hétfőn. „Az átigazolási időszakban rengeteg találgatás van az érkezőkről és a távozókról – mondta Rummenigge, hozzátéve, ezeket nem szokásuk kommentálni, most Cristiano Ronaldo esetében mégis kivételt tettek. – Szeretnénk egyszer és mindenkorra egyértelművé tenni, hogy ez a pletyka minden alapot nélkülöz” – folytatta határozottan a müncheniek vezetője.

Az A Bola című portugál sportnapilap pénteki számában arról írt, hogy a 32 éves Ronaldo elhagyná a Real Madridot és Spanyolországot az ellene indított adócsalási per miatt. A spanyol ügyészség kedden közölte, hogy a portugál labdarúgó 2011 és 2014 között 14,76 millió euró adót nem fizetett be az államkasszába. Ráadásul mindezt tudatosan tette: egy üzleti vállalkozás segítségével szándékosan rejtette el a személyéhez fűződő kereskedelmi jogok értékesítéséből származó jövedelmét. Ha a portugál válogatott csapatkapitányát bűnösnek találná a bíróság, legalább 15 hónapos börtönbüntetés várna rá, amelyet azonban büntetlen előélete miatt valószínűleg nem kellene letöltenie. Eközben az olasz Gazzetta dello Sport arról számolt be, hogy a portugál támadó jó kapcsolatot ápol a Real volt, a Bayern jelenlegi edzőjével, Carlo Ancelottival, aki kapocs lehet ebben a klubváltásban.