2024. március 29., péntek
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Simon Špilak másodszor nyert Svájcban

57. alkalommal rendezték meg a szerb körversenyt

Simon Špilak, a Katusha–Alpecin szlovén kerékpárosa 2015 után másodszor nyerte meg a svájci körversenyt, amely a World Tour-naptár utolsó eseménye volt a július elsején rajtoló Tour de France előtt.

A kilenc napon át tartó szakaszverseny a Cham városa körül rendezett, rövid egyéni időfutammal indult, amelyen a BMC-s specialista Rohan Dennis sokadik idei sikerét szerezte a számban, fölényesen verve az erős mezőnyt, többek között a Giro-győzelme után regenerálódó Tom Dumoulint. A hagyományosan sok heggyel tarkított verseny első országúti szakaszán az emelkedők által megritkított csoportból Philippe Gilbert sprintelt a legjobban, folytatva remek idei formáját, míg a harmadik nap sík etapján a nagy hajrás Michael Matthews volt a leggyorsabb a világbajnok Peter Sagan előtt.

Az útvonal ezután a 2000 méter feletti hegyekbe kanyarodott, ahol megkezdődhetett a küzdelem az összetett pozíciókért. Az első magashegyi szakaszon a második szintű ír Aqua Blue Sport csapat versenyzője, Larry Warbasse diadalmaskodott egész napos egyéni szökés után, az amerikai mögött az összetett fő esélyesei, köztük a végső összetettbeli második Damiano Caruso (BMC), Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), Domenico Pozzovivo (Ag2r–La Mondiale) és a végső győztes Spilak, együtt érkeztek a célba közel egyperces hátrányban.

Az ötödik napon aztán Sagan javított korábbi második helyezésén, a szlovák ász néhány sprinterrel együtt kibírta a nagy hegyeket, majd az enyhén emelkedős befutón tíz kerékpárhosszal verte a mezőnyt. A hatodik etap az olasz Pozzovivo szárnyalásáról szólt, az apró termetű olasz hegyimenő egyéni indulásból nyert, és az összetett éllovas pozíciót is megszerezte, másnap azonban rossz napot fogott ki, és közel két percet vesztett. A királyszakaszt a rendkívül erős Špilak nyerte meg, a szlovén egymaga érkezett a közel 3000 méter magasan fekvő söldeni síközpontba.

Az utolsó országúti szakaszon duplázott Peter Sagan, míg a 9. nap egyéni időfutamát ismét Rohan Dennis nyerte meg. Az összetett pozíciók ezeken a napokon már nem változtak számottevően. A verseny ponttrikóját Sagan gyűjtötte be, a hegyi trikót pedig a dán Lasse Normann Hansen nyerte.

Idén 57. alkalommal rendezték meg a háromnapos szerb körversenyt, amely az Europe Tour 2.2 besorolású versenyeként szerepelt a kalendáriumban. A három etap Požarevacon, az Avala csúcsán és Nagybecskereken ért véget, a mezőnyben közel 100 kerekes volt. Az összetett győzelmet a belgrádi Dare Viator versenyzője, a görög Kasztrantasz Karalamposz szerezte meg.

Összetett végeredmény, svájci körverseny (World Tour, 9 szakasz, 1166,3 km): 1. Simon Špilak 28:37:11 óra, 2. Damiano Caruso +48 mp, 3. Steven Kruijswijk +1:08 perc, 4. Domenico Pozzovivo +2:37, 5. Rui Costa +3:09 stb.

Összetett végeredmény, szerb körverseny (Europe Tour 2.2, 3 szakasz, 426 km): 1. Kasztrantasz Karalamposz 10:00:49 óra, 2. Luca Chirico a. i. (rosszabb helyezésszámmal), 3. Anton Ivaskin +1 mp, 4. Kansztantszin Klimiankou +6 mp, 5. Antonio Barać a. i. stb.