2024. április 20., szombat

Gyökereket és szárnyakat adni

Tánccal, énekkel és mesével zárta az évadot a szabadkai Talentum Egyesület

Vasárnap este tartotta meg a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület a Jadran színpadán az évadzáró rendezvényét, melynek keretében az egyesület óvodás, általános iskolás és ifjúsági csoportjai léptek fel és telt házas közönség előtt mutatták be az elmúlt hónapokban készített produkcióikat, amelyekkel számos minősítést kaptak a különböző rangos versenyeken. Habár a gálaműsoron elsősorban a táncos produkciók kapták a főszerepet, de népdalok és egy népmese is elhangzott.

Brezovszki Tamara, az egyesület elnöke úgy fogalmazott, ismét egy munkával teli, sikeres évadot tudhatnak maguk mögött. Tagjaik száma folyamatosan növekszik, és egyre több helyen mutatkoznak be az egyesület csoportjai.

Programjaik látogatottak és sikeresek, mint például a 4. Vajdasági Gyermek Szólótánc Verseny, november végén pedig átvehették székhelyüket, a Talentum Házat, mely hatalmas lépés volt az egyesület számára, hiszen saját otthont, saját próbatermet kaptak.

– A karácsonyi műsorunkat követő hónapok munkával, új koreográfiák elkészítésével, sok-sok táncolással teltek, s ahogy kitavaszodott, útnak indultunk. A kis csoport a budapesti Tébláb Fesztiválon járt, a nagyobbak Székesfehérváron mutatkoztak be, és ebben az évadban az óvodás korcsoportunk az óbecsei Kőketáncon járt. Az ifjúsági táncegyüttes, amely az idén felvette a Szabadka Táncszínház nevet, ebben az évben is számos felkérésnek tett eleget, méltán képviselve kultúránkat – mondta Brezovszki Tamara. A gálaműsor után hat nappal indul az ötödik Talentum néptánc- és népzenei tábor, mely az évadot zárja majd. Az ifjúsági tánccsoport augusztusban részt vesz a Csángó Fesztiválon Jászberényben, illetve szeptemberben megrendezik a Palicsi Magyar Sokadalmat, mely májusban a Palicsi Nyári színpad felújítása miatt elmaradt. Az egyesület elnöke köszönetet mondott a támogatóknak és a Juhász zenekarnak, amely állandó kísérője műsoraiknak.

– Két dolgot adhatunk gyermekeinknek: gyökereket és szárnyakat. Gyökereket, amelyek tartást adnak, hogy tudják hová tartoznak, de ugyanúgy szárnyakat is, amelyek az egyiket a kényszereitől és előítéleteitől szabadítják meg, a másiknak lehetőséget adnak új utakat bejárni, vagy inkább repülni. Ezek Goethe gondolatai voltak, s én úgy gondolom, jó úton haladunk – zárta beszédét az elnök asszony.