2024. április 24., szerda

Nem értettek egyet a menekültelosztás kérdésében

A tegnapi varsói csúcstalálkozón Magyarország átvette a V4-csoport soros elnökségét

A visegrádi csoport hétfői varsói csúcstalálkozóján a négy kormányfő a Benelux-államok vezetőivel a Brexit következményeiről és a migrációról tárgyalt. Ezt követően délután a varsói Király Várban Beata Szydlo lengyel kormányfő átadta a csoport soros elnökségét Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek.

Mark Rutte holland, Beata Szydlo lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (Fotó: MTI)

Mark Rutte holland, Beata Szydlo lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (Fotó: MTI)

A visegrádi országok és a Benelux-államok egyeztetése a kiterjesztett visegrádi együttműködés egyik formátuma, külügyminiszteri szinten 2012-től vált rendszeressé. A tegnapi tárgyalásokat követően sajtótájékoztatót tartottak a kormányfők.

„Különböző kulturális alapokból különböző migrációs politikák származnak” – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök a hét miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján. A magyar kormányfő a migráció témájáról szólva kifejtette: a tanácskozáson – amelyen különböző kulturális hátterű és alapú államok vettek részt – voltak olyan országok, amelyek világossá tették, nem akarnak változtatni kulturális mintázatukon, „mások pedig már egy sokkal színesebb világban élnek, mint mi”.

Ez a nagy távolság is jól mutatja, milyen heroikus dologra vállalkozott az Európai Unió, hogy egy közös migrációs politikát építsen fel – mondta, tiszteletreméltónak nevezve ugyanakkor ezt a kísérletet, amelyben „kis lépésekben haladunk”, de voltak biztatásra okot adó részletek.

Ezért „az EU-t továbbra is biztatjuk, hogy próbáljon kialakítani az egymástól távoli álláspontok ellenére valami közös koncepciót” – tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor a tárgyalásról szólva elmondta, egyetértés volt abban, hogy a határokat meg kell védeni, hogy jó lenne a menekülteket és a migránsokat minél korábban szétválasztani, ahogyan abban is, hogy megállapodást kell kötni minden származási és tranzitországgal. Emellett fel kellene állítani a biztonságos harmadik és származási országok közös EU-s listáját.

Bár a vélemények sokszínűek, mégis sikerült néhány kérdésben egyetérteni, ami megbecsülendő érték és eredmény – zárta nyilatkozatát a miniszterelnök.

„Az Európai Uniónak (EU) reformokra és egységre van szüksége – jelentette ki Beata Szydlo a sajtótájékoztatón. A lengyel kormányfő „jónak és nyitottnak” minősítette az EU-n belül működő két országcsoport varsói találkozóját. Az egyik napirenden lévő témát, az EU jövőjét illetően elmondta, ennek „reformokon és a közösség egységén kell alapulnia, a megosztottság Európa gyengítését jelenti”.

A Benelux-államok képviselői elmondták: az egyeztetés során akadtak nézeteltérések, és volt, amiben közös nevezőre jutottak. Nézeteltérések a migráció témában jelentkeztek. „A szolidaritás nem rugalmas – ez az alapja az európai projektumnak, és ha most mindenki elkezdi meghatározni, más-más meghatározásokra jutunk” – utalt a menekültek befogadását illető korábbi visegrádi koncepcióra Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök.

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő megerősítette: a két regionális csoport kormányfői nem értettek egyet a menekültelosztási kvóták témájában.