2024. március 28., csütörtök

„Nem sántikáló kormányt akarok”

Vučić stabil parlamenti többség kialakítására szólította fel pártja képviselőit

A saját pártjának képviselőivel folytatott egyeztetések során Aleksandar Vučić államfő arra szólított fel, hogy a Szerb Haladó Pártnak akár egyedül is tudnia kell stabil többséget szavatolnia Ana Brnabić kormányalakító kabinetjének megválasztásához.

Aleksandar Vučić: Senki nem hülye, tudjuk, hogy a takarékoskodási intézkedések nem korszakalkotóak (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

Vučić újságíróknak nyilatkozva számolt be arról, hogy eredetileg a pártja vezette listának 131 képviselője volt, később távozott a Velimir Ilić vezette Új Szerbia két képviselője. Ez azonban továbbra is 129 képviselőt jelent, 126-ra van szükség a hatalmi többség szavatolásához, emlékeztetett.

Mint arról beszámolt, a képviselőkkel folytatott beszélgetés során nyolcan kértek szót, hárman ellenezték Brnabić kinevezését, Vučić azonban teljesen normális jelenségnek nevezte azt, hogy egy akkora párton belül, mint amilyen az SZHP, véleménykülönbségek is kialakuljanak.

– Azt kértem a képviselőktől, hogy stabil és biztos legyen a parlamenti többség, ne azon múljon, hogy egy vagy két képviselő éppen a teremben van-e vagy sem. Nem akarok olyan kormányt, amelyik sántikál egyik üléstől a másikig – fogalmazott határozottan a köztársasági elnök, aki Ana Brnabićot jelölte korábban kormányalakítónak, döntését pedig egyesek párton belül és koalíciós partnerei körében is kritizálták, elsősorban a jelölt szexuális beállítottsága miatt.