2024. április 25., csütörtök

Többség kerestetik

Az SZHP köztársasági parlamenti frakciója támogatja Ana Brnabić megválasztását

Tegnap kora délelőtt a Szerb Haladó Párt csúcsvezetése és köztársasági parlamenti frakciójának képviselői Aleksandar Vučić pártelnökkel, államfővel tárgyaltak a szerb kormány új összetételének megalakításáról, illetve arról, hogy a haladók többsége hajlandó-e támogatni Ana Brnabić kormányfővé választását. Vučić ezúttal nem kívánt nyilatkozni a párt székházának bejárata előtt várakozó újságíróknak. Röviden annyit válaszolt, mind a Brnabić megválasztásával, mind a Szerbiai Szocialista Párt miniszteri tisztségekkel kapcsolatos követeléseire vonatkozó újságírói kérdésekre, hogy nehéz tárgyalásokon van túl, de minden rendben lesz.

A kormány épülete (Ótos András felvétele)

A kormány épülete (Ótos András felvétele)

Az egyeztetést követően Marija Obradović, a Szerb Haladó Párt alelnöke azt nyilatkozta, hogy a párt köztársasági parlamenti frakciója támogatni fogja Ana Brnabić kormányfővé választását, majd hozzátette, mindennek ellenére továbbra sincs kizárva a rendkívüli köztársasági parlamenti választások megtartása.

Az Aleksandar Vučićtyal folytatott beszélgetés során az a megállapodás született, hogy a haladók megszavazzák Brnabić megválasztását, magyarázta Obradović, mondván, hogy most már csak az ehhez szükséges, összesen 128 szavazat biztosítása maradt hátra. Arra az újságírói kérdésre nem kívánt válaszolni, hogy miért éppen 128 szavazatra van szükségük a haladóknak, hiszen a kormány és a kormányfő megválasztásához, illetve a kormány programjának megszavazásához „csupán” 126 szavazat szükséges.

– Valamikor ennek a hétnek a második felében a Szerbiai Képviselőházban megkezdődik a vita a kormány új összetételének megválasztásáról. Addigra már csak azt kell kiderítenünk, hogy sikerül-e biztosítanunk a szükséges 128 szavazatot. Több száz tisztségviselővel beszélgettünk az elmúlt napokban, és a vélemények nagyon megoszlanak. Többen nem értik Vučić döntését, ugyanakkor arra az álláspontra jutottak, hogy ennek ellenére is támogatni fogják Brnabić megválasztását – fogalmazott Obradović.

– Többen ellenezték azt is, hogy a Szerbiai Szocialista Párt nagyobb szerepvállaláshoz jusson a kormányban. Ezért megtörténhet, hogy a többség végül mégsem támogatja a kormány új összetételének megválasztását, ez pedig azt jelenti, hogy Szerbiában ismét rendkívüli választásokat tartanak. Aleksandar Vučić a napokban pártunk választási és kormánykoalíciós partnereivel is tárgyalóasztalhoz ül, hogy kiderüljön, ki támogatja szavazatával Brnabić megválasztását és ki nem – nyilatkozta Marija Obradović, a Szerb Haladó Párt alelnöke.

AKI MÁSKÉNT SZAVAZ, AZ ELLENZÉKBE SZORUL

Milenko Jovanov, a Szerb Haladó Párt másik alelnöke nem osztja Marija Obradović azon véleményét, hogy a párttagságnak lehet saját véleménye. A Blic napilapnak nyilatkozva kifejtette: „A jövőben ellenzéki politikusként tekintenek az SZHP azon parlamenti képviselőire, akik nem szavazzák meg Ana Brnabić kormányfővé való megválasztását és a kormány új összetételét.”

Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy rossz néven veszi-e a pártvezetés, ha képviselői közül valaki lelkiismerete szerint szavaz, közölte: „Az szavaz a lelkiismerete szerint, aki Ana Brnabićra szavaz. Abba a személybe, aki a kormányalakító ellen szavaz, egy morzsányi lelkiismeret sem szorul, hiszen mit jelentene, jelképezne, ha Vučić jelöltje ellen szavazna? Azt, aki annak idején támogatta Aleksandar Vučić megválasztását és Aleksandar Vučić listáján jutott képviselői mandátumhoz, feltehetőleg az a tudat vezérelte, hogy Aleksandar Vučić megfelelő döntéseket hoz és jól mérlegel.”

Ana Brnabić (Beta)

Többen a haladók közül sem értik vučić döntését, de támogatni fogják Brnabić megválasztását (Beta)

Képmutatás és tiszteletlenség lenne, ha az SZHP formális tagjai nem támogatnák a pártelnök és államfő döntését – nyomatékosította Jovanov, és hozzátette, hogy Dragan Marković Palmának, az Egységes Szerbia elnökének álláspontját nem kívánja kommentálni, azt viszont kifejtette, hogy a parlamentarizmus írott vagy íratlan szabályai szerint a költségvetés megszavazásakor és a kormány megválasztásakor tanúsított magatartással mérhető, hogy működőképes-e a parlamenti többség. Marković és pártja a kormány új összetételére és a kormányfő személyére való szavazás során határozza meg jövőbeni pozícióját, vagyis azt, hogy a hatalmi koalícióhoz, vagy inkább az ellenzékhez tartozik-e – szögezte le Jovanov.

Ezzel az állásponttal Aleksandar Martinović, az SZHP köztársasági parlamenti frakcióvezetője is egyetért. Tegnap kifejtette, hogy a frakció egységes és minden egyes tagja megszavazza Ana Brnabić kormányfővé választását. A politikusnak az a véleménye, hogy az SZHP koalíciós partnereinek is kötelességük támogatni a javaslatot, hiszen az Aleksandar Vučić fémjelezte választási listán jutottak képviselői mandátumhoz.

– Aki Ana Brnabić ellen szavaz, az valójában Aleksandar Vučić ellen szavaz. Az SZHP nem engedheti meg, hogy bárki is zsarolja. Azt sem engedhetjük meg, hogy függjünk valamelyik másik párttól. Jó lenne, ha minden párt alaposan megfontolná, miként fog szavazni. Aki nem támogatja Ana Brnabić megválasztását, az kizárja magát a koalícióból – fejtette ki Martinović.

NEM BRNABIĆ A LÉNYEG

Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia elnöke egyelőre kitart álláspontja mellett és szavazatával nem hajlandó támogatni Ana Brnabić megválasztását, mert mint sokadszorra aláhúzta: a szóban forgó személy nem az ő kormányfője. Döntése és majdani magatartása a parlamenti szavazás alkalmával nem befolyásolja a pártja és az Ivica Dačić vezette SZSZP közötti együttműködést – tette hozzá, majd kijelentette, hogy az SZHP iránti elkötelezettségét sem véli kérdésesnek.

– Egyébként nem csupán arról van szó, hogy Aleksandar Vučić Ana Brnabićot javasolta kormányalakítónak. Itt sokkal többről, sokkal mélyebb és szerteágazóbb politikai kapcsolatokról van szó, mintsem a személyi megoldásokról. Meg kell találni a megoldást arra, hogy a hatalmi koalíció ne bomoljon fel, és hogy megőrizzük Szerbia politikai stabilitását – taglalta Marković.

A Demokrata Párt elnöke, Dragan Šutanovac nem kételkedik abban, hogy Ana Brnabić csupán „jegyszedő” lesz az új kormányban, a „mozdonyvezető” szerepe viszont Ivica Dačićot fogja megilletni. Egyébként nem kellene a kormány új összetételéről beszélni, mert a kormányt csupán átalakítják – fejtette ki Šutanovac, mondván, hogy Brnabić jelölése nem más, mint Vučić félelmének bizonyítéka. Vučić attól retteg, hogy elveszíti befolyását és hatalmát a Szerb Haladó Pártban – magyarázta Šutanovac.