2024. április 23., kedd

Négy helyett csak három osztály indul az Óbecsei Gimnáziumban

1990-es újjáalakulása óta nem volt ilyen kevés induló osztály az Óbecsei Gimnáziumban, mint amennyi őszre lesz. A 2017-18-as tanévben ugyanis négy helyett csupán három – két szerb és egy magyar tannyelvű – első osztály indulását hagyta jóvá az Oktatási Minisztérium ebben a remekül felszerelt és sikeres tanintézményben.

Miodrag Basarić igazgató tegnapi sajtótájékoztatóján arra is kitért, hogy a gimnáziumi oktatás jövőjét a csökkenő gyerekszám mellett azok a vegyes oktatási intézmények is veszélyeztetik, amelyek a szakképzés mellett egy-egy gimnáziumi osztályt is működtetnek az iskolájukban – az igazgató szerint ez nemcsak a nagy múltú gimnázium esélyeit, de az oktatás színvonalát is rontja. Az igazgató azt ígéri, az iskola küzdeni fog az elvesztett osztályért, és az is elképzelhető, hogy bevezetnek egy számítástechnikai kísérleti tagozatot.

Óbecsén az idén alig 390 nyolcadikos diák fejezi be a tanulmányait, miközben az óbecsei középiskolák több mint 500 diákot tudnának befogadni. Miodrag Basarić igazgató szerint a csaknem százéves gimnázium jövője szempontjából ezért lenne nagyon fontos regionális középiskolai központtá fejleszteni Óbecsét. Az Óbecsei Gimnázium egyénként a márciusban megtartott újvidéki Nemzetközi Oktatási Vásáron elnyerte a legmagasabb elismerést, a Nagy Aranyérmet, és a szerbiai gimnáziumok azon tíz százalékába tartozik, amelyeket az Oktatási és Technológiai Fejlesztési Minisztérium a legmagasabb, négyes osztályzattal jutalmazott a külső értékelés során.