2024. április 19., péntek

Állami támogatás gyermekvállalásra

A kormány 130 millió dinárt osztott szét 15 önkormányzat között

A születések számának növelését támogató projektumokra elkülönített 130 millió dinárt 15 önkormányzat között osztják szét. Az önkormányzatok képviselőivel a megállapodást Slavica Đukić-Dejanović demográfiával megbízott tárca nélküli miniszter írta alá.

A májusban meghirdetett pályázatra összesen 90 önkormányzat jelentkezett, ezek közül választottak ki tizenötöt: öt projektumot Vajdaság területéről, háromat Közép-Szerbiából és hetet Délkelet-Szerbiából. Így a projektumok megvalósítására Topolya, Bégaszentgyörgy, Torontálszécsány, Ürög, Galambóc, Vladičin Han, Dimitrovgrad, Blace, Crna Trava, Knić, Trstenik, Šid, Vlasotince, Prokuplje és Nova Varoš kap pénzeszközöket.

– Ez az első alkalom, hogy az állam konkrét segítséget nyújt az önkormányzatoknak, hogy javítsanak a település demográfiai mutatóin. Ezután következik a törvény módosítása, amely lehetővé teszi az önkormányzatok serkentését arra, hogy többet foglalkozzanak ezzel a kérdéssel – emelte ki Đukić-Dejanović.

Több minden befolyásolta mi alapján választották ki éppen ezeket az önkormányzatokat. Egyrészt figyelembe vették a demográfiai helyzetet az adott településen, a település fejlettségi szintjét és természetesen a projektum minőségét, annak fenntarthatóságát és hatékonyságát is. A projektum egy évig tart majd, ez után elemzik az elért eredményeket és a jó megoldások akár az új demográfiai törvény részévé is válhatnak.

A projektumban az önkormányzatoknak is részt kell venni, a szükséges pénz 15 százalékával. A támogatás céleszköz, így azt csak a projektum megvalósítására költhetik az önkormányzatok, és ezt a pénzügyi minisztérium, valamint az illetékes felügyelőség is ellenőrizni fogja, jelentette be a tárca nélküli miniszter.