2024. március 29., péntek

A dohánytermékek töltik az államkasszát

A pénzügyi stabilitás alapja a kiszámítható adópolitika és az illegális kereskedelem felszámolása

 – A dohányipar a régió legnagyobb adózója, ami számokban kifejezve 2,6 milliárd eurót jelent a nyugat-balkáni országok államkaszája számára – emelte ki Goran Pekez, a JTI (Japan Tobacco International) nyugat-balkáni korporációs és kommunikációs igazgatója a múlt hét végén Bečićiben megtartott régiós pénzügyminiszteri és bankkormányzói csúcstalálkozón.

A zárjegyes termékek, így a cigaretta után kivetett jövedéki adó a régió országaiban előre meghatározott ütemben növekszik, ami a költségvetési bevételnövekedés és az illegális kereskedelem megfékezésének a kulcsa. A régióban tavaly egyedül a JTI 470 millió euró adót fizetett. Szerbiában a dohányipar adja az államkassza bevételének a 11 százalékát.

Goran Pekez (Gergely József felvétele)

Goran Pekez (Gergely József felvétele)

– A pénzügyi stabilitás fontos tényezője a dohányipar, aminek az alapfeltétele, hogy a jövedéki adó fokozatos növelése és mértéke összhangban legyen a lakosság vásárlóerejével – mondta Goran Pekez.

Az Európai Unió országaiban 90 eurót tesz ki az 1000 cigaretta után kivetett minimális kötelező jövedéki adó. Az EU tagjelölt országainak négy év alatt fokozatosan növelve kell elérniük a dohánytermékre kirótt uniós adózási minimumot. Nem minden tagjelölt ország növeli egyforma tempóban a cigarettára kivetett jövedéki adót. Jelenleg a régió országai közül Macedóniában a legalacsonyabb, ezer cigaretta után a gyártók 33 eurót, az uniós átlagnak mindössze a harmadát fizetik be a macedón államkasszába. Szerbiában és Montenegróban ugyanez az adózási forma 54 eurót jelent ezer cigarettára számítva. Bosznia-Hercegovinában ezer cigaretta után 62 euró folyik be az ország kasszájába. A jövedéki adó fokozatos emelése mellett ezek az országok erőfeszítéseket tesznek a dohány- és cigarettacsempészés visszaszorítására.

– A JTI vezetősége egyet ért a jövedéki adó fokozatos bevezetésére megszabott ütemtervvel, de fokozatosság elvének a betartására hívjuk fel a figyelmet. A nagymértékű adónövelések, mégha az ütemtervben előirányzottak alapján történnek is, ha nem veszik figyelembe a lakosság reális vásárlóerejét, komoly sokkhatást válthatnak ki a piacán, és az illegális kereskedelem növekedését eredményezhetik, miközben csökken az államkassza bevétele.

Az elmondottak tükrében felhívjuk Bosznia-Hercegovina államvezetésének figyelmét arra, hogy vizsgálja felül a jövedéki adó növelésére meghatározott ütemtervét és mérsékelje az egyes évekre betervezett jövedéki adónöveléseket. Ugyanígy reméljük, hogy Montenegró is felülvizsgálja a tervezett adónöveléseket – fogalmazta meg diplomatikusan Goran Pekez a JTI elvárásait.

Pekez jó példaként említette meg Szerbiát, ahol a dohányipar és az államvezetés közös erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült kialakítani egy optimális adónövelési naptárt, azaz ütemtervet. Ennek eredményeként a szerbiai államkassza bevételei fokozatosan növekednek, ehhez azonban hozzájárultak a dohány illegális kereskedelmének visszaszorítására foganatosított kormányintézkedések is.

A szürkegazdaság felszámolására tett erőfeszítések eredményeként az első negyedévben 73 millió euróval sikerült növelni az adóbevételt. A JTI továbbra is hozzájárul a dohány illegális kereskedelmének leküzdéséhez, méghozzá a dohánytermesztés állandó műholdas ellenőrzésével – tudhattuk meg a Bečićiben megtartott pénzügyminiszteri és bankkormányzói csúcstalálkozón.